Niko neće tražiti naftu na Prevlaci

Crnogorska vlada odlučila je da od istraživanja nafte i gasa izuzima deo teritorije kod poluostrva Prevlaka.

Region

Izvor: Beta

Petak, 31.10.2014.

09:21

Default images

Tom odlukom, kako je saopšteno sa sednice Vlade, istraživanje nafte na pomenutom području je usklađeno sa međunarodno važećim dokumentom, Protokolom o privremenom režimu uz crnogorsko-hrvatsku granicu, koji je usvojen 2002. godine.

Odlukom je, kako je precizirano, iz blokova koji su obeleženi za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izuzet deo površine u teritorijalnom moru, koji je obuhvaćen Protokolom, a koji se nalazi na području privremene jurisdikcije.

Hrvatska je početkom aprila ove godine u svojoj zvaničnoj mapi prikazala blokove za istraživačke i eksploatacione ugovore u području koje Crna Gora smatra spornim, a reč je o površini od oko 1.800 kvadratnih kilometara.

To je područje označeno kao epikontinentalni pojas Crne Gore, a o njegovom razgraničenju do sada nije bilo razgovora sa Hrvatskom.

Stoga je hrvatski tender za istraživanje nafte i gasa na tom području sporan, zbog čega je Crna Gora ranije tražila da se povuče. Pošto to nije učinjeno, crnogorska vlada je i donela današnju odluku, da bi, kako je saopšteno, zaštitila interese Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

6 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: