Brze trake jure, ali na papirima

Prolazak jadransko-jonskog auto-puta kroz Crnu Goru, odavno detaljno isplaniran, još je samo na nivou vizije.

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

12:54

Default images

Prolazak budućeg jadransko-jonskog auto-puta kroz Crnu Goru od izuzetnog je značaja za državu, a kada bude završen, biće stvorena najbolja kopča zemalja EU sa Grčkom i dalje s Bliskim istokom.

U dokumentu Vlade Crne Gore navodi se da će troškovi izgradnje iznositi 955 miliona, a pratećih sadržaja saobraćajnica 24, 5 miliona evra. Na troškove eksproprijacije otići će 45,2 miliona. Urađene studije predviđaju da će tom deonicom dnevno prolaziti i do 25.000 vozila. Trasa je već poznata i ona počinje od granice sa BiH u reonu sela Nudo (nikšićki kraj) - Grahovo - Čevo - Podgorica (obilaznica) - tunel kroz Dečić u Tuzima (granica sa Albanijom). U blizini glavnog grada jadransko-jonski auto-put imaće zajedničku trasu (12,2 km), sa takođe budućim auto-putem Bar - Boljare.

Jadransko-jonski auto-put je strateški projekat za region Jugoistočne Evrope i Balkana. Njegov završetak obezbediće koridor visokog kapaciteta i kvaliteta koji spaja srednju Evropu i severnu Italiju sa Jonskim poluostrvom preko Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke. Jadransko-jonski auto-put pruža se duž obala Jadranskog i Jonskog mora, od Trsta u Italiji do Kalamate u Grčkoj, Procenjena dužina auto-puta je oko 1.550 kilometara, navodi se u Vladinom dokumentu.

Jadransko-jonski auto-put direktno bi opsluživao oko 26,2 miliona stanovnika (isključujući Italiju), a Crna Gora učestvuje sa 2,6 odsto od ukupnog broja tanovnika. Sa sedam odsto od ukupnog regionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali 34, 1 odsto stanovnika, Bosna, Crna Gora i Albanija čine deo centralnog regiona koji će nesumnjivo imati koristi od povećane trgovine i integracije, ali to neće doći samo sa unapređenjem saobraćaja. Biće potrebne efikasne prekogranične, trgovinske, ekonomske i teritorijalne planske politike kako bi se iskoristila mogućnost dobijena izgradnjom jadransko-jonskog auto-puta.

Deset godina traje ova priča o izgradnji saobraćajnice sa šest traka kroz crnogorske gudure, a da nije ni početa. Iako su se trake primakle granicama i sa istoka i zapada, cela priča je ostala samo na papiru. Ako ikada ovaj projekat bude završen (procenjuje se da bi se kopalo još celu deceniju), iz najmanje balkanske države bi se za samo pet sati stizati do Trsta, Sofije...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: