HR: Otvorenih firmi sve manje

U Hrvatskoj je zaustavljen pozitivan trend otvaranja novih firmi, kada je njihov broj i pored prisutne krize, prevazilazio broj onih koje su ugašene.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

12:51

Default images

Prema analizi agencije Bisonde, za devet meseci u Hrvatskoj je osnovano 10.000 novih firmi, ali ih je i ugašeno isto toliko.

Nova mala preduzeća i dalje se najviše osnivaju u trgovini, ali je istovremeno u toj delatnosti i najviše ugašenih.Do kraja septembra osnovano je 2.103 preduzeća u trgovini na veliko i malo, a ugašeno čak 3.385.

Turizam i ugostiteljstvo su na drugom mestu, po broju novoosnovanih, ima ih ukupno 1.466, ali se u odnosu na druge delatnosti, tu najmanje firmi i ugasilo 705.

S druge strane u građevinarstvu, delatnosti koja je u Hrvatskoj najviše pogođena aktuelnom krizom, intenzivno niču nova preduzeća, čak više nego u prerađivačkoj industriji, koja je, tek na petom mestu po broju novoosnovanih preduzeća.

Pokrenuto je 885 novih građevinskih firmi, a u proizvodnji 824. S druge strane, u građevini je likvidirano 1.439 preduzeća, a u prerađivačkoj industriji 1.066, prenosi portal "Poslovni.hr."

Kada je u pitanju sektor poljoprivrede, u čak 13 županija je ugašeno više firmi nego što ih je osnovano. Većim brojem otvorenih od ugašenih firmi jedino se izdvaja Splitsko-dalmatinska žuapnija, u kojoj je otvoreno 972, a zatvoreno 180 preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: