Slovenija rasprodaje srebrninu

Slovenija očekuje da će početkom 2015. godine prodati Telekom Sloveniju, navredniju kompaniju na listi za privatizaciju.

Region

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

15:58

Default images

To je izjavio državni sekretar iz slovenačkog ministarstva finansija, Metod Dragonja, koji je naveo da će slovenačka vlada do kraja ove godine usvojiti strategiju za dalji proces privatizacije državnih aktiva, prenosi Rojters.

"Strategiju upravljanja državnim aktivama će takođe morati da odobri parlament", izjavio je Dragonja novinarima na marginama investicione konferencije u LJubljani, i dodao da vlada želi da u svom vlasništvu zadrži infrastrukturne kompanije, kao što su luka Koper.

Na istoj konferenciji, slovenački premijer Miro Cerar je rekao da je Slovenija posvećena privlačenju dodatnih stranih investicija i sprovođenju procesa privatizacije, kao i da je samo prošle godine u domaće banke "upumpano" preko tri milijarde evra, i najavljena prodaja 15 preduzeća, od kojih su do sada tri prodata.

Tržišna vrednost Telekoma iznosi 941 milion evra, a prodajom 72,75 odsto akcija u toj kompaniji Slovenija očekuje zaradu od preko 700 miliona evra.

Novac od prodaje Telekoma Slovenije će, prema Cerarovim rečima, biti iskorištena za finansiranje razvoja i smanjenje nacionalnog duga, koji bi ove godine, prema nekim procenama, trebalo da poraste na 82,2 odsto BDP-a sa 70 odsto iz 2013. godine.

Kako podseća agencija Rojters, Slovenija, kao članica evrozone, prošle godine je "za dlaku" izbegla traženje međunarodne pomoći, nakon čega je najavila privatizaciju državnih kompanija kako bi uvećala državne finansije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: