Snašli se: Mandarine i preko neta

Hrvatski proizvođači organizovali su direktnu prodaju svojih mandarina preko interneta i na Fejsbuku.

Region

Izvor: Tportal

Utorak, 21.10.2014.

14:40

Default images

Tako se sada mogu pronaći najkvalitetnije mandarine po istim cenama kao i u trgovinskim lancima.

Jedan od njih rekao je da je od početka berbe, u protekle četiri nedelje, prodao 350 paketa.

“Jedino što mi ljudi uzvraćaju su pozitivne impresije jer godinama nisu pojeli dobru mandarinu, za šta su nažalost krivi veletrgovci i sistem koji je namešten tako da se preko njih prodaje mandarina, a oni prodaju drugu, treću, četvrtu ili petu klasu u prodavnicama' , izjavio je za Tportal neretvanski voćar koji je hteo da ostane anoniman zbog velikog broja narudžbina na koje mora da odgovara.

“Recite samo da ima više proizvođača koji ovako prodaju i da se kvalitetne mandarine mogu nabaviti po toj ceni. Sada imam jako puno narudžbina, a kada biste objavili moje ime, onda bi ih bilo na hiljad , pa ne bih uspeo sve da konterolišem”, objasnio je.

Mandarine se prodaju po tri i četiri kune, a paketi različitih težina šalju u sve naše gradove.

Drugi proizvođač organizovao je raspored ovako: ' Sveže ubrane mandarine očekujte istog dana u svom domu. Pakete svakodnevno šaljemo za Zagreb, Karlovac, Split, Zadar i Šibenik u za vas odgovarajućem terminu. Za Rijeku i Opatiju pakete šaljemo utorkom, četvrtkom i subotom', navodi u opisu svog oglasa voćar čije mandarine koštaju 4 kune, uz napomenu da je 'od danas još povoljniji '.

Neretvani su tako krenuli u akciju da bi prodali oko 80 hiljada tona mandarina, koliko će ih ubrati ove godine, s obzirom da nemaju više osigurano tržište Rusije, u koju su do sada izvozili oko četvrtine roda. Istovremeno su trgovinski lanci i distributeri srušili cenu mandarina na neverovatnu kunu, što je još krajem septembra bilo nemoguće zamisliti.

Deo ih se oglašava na stranicama Finoteka.com, projektu Hrvoja Kolmana, koji tako povezuje proizvođače i kupce direktno, bez posrednika. Hrvatskim proizvođačima mandarina do kraja godine na raspolaganju je pomoć Evropske komisije za predaju 10 odsto od svog godišnjeg uroda centrima i ustanovama socijalne zaštite, dečjim vrtićima i školama, bolnicama, zatvorima i humanitarnim organizacijama.

Hrvatska ima pravo na pomoć za desetinu ovogodišnjeg roda, i to za jabuku 3,05 kuna po kilogramu, a za mandarinu 3,90 kuna po kilogramu. Odobrene količine obuhvaćene ovom vanrednom subvencijom iznose ukupno 4.050 tona za jabuke te 7.900 tona za mandarine.

Radi se o meri povlačenja voća i povrća sa tržišta kojom Evropska komisija ublažava poremećaj nastao ruskim embargom. Budući da se radi samo o desetini roda, proizvođači svejedno moraju pronaći kupce za svoje voće, a to znači da pokrije proizvodne troškove, plate berače, ambalažu, skladištenje i transport .

Zahvaljujući voćarima koji su oglasili svoje mandarine, građani sada mogu da izaberu da li će ih kupiti u trgovinskim lancima, po istoj ceni od koje profitiraju velike kompanije, ili malim proizvođačima, koji će ovogodišnjom zaradom finansirati sledeću proizvodnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: