Rat završen: Čiji je Istarski pršut

Hrvatski i slovenački proizvođači postigli su sporazum oko Istarskog pršuta.

Region

Izvor: B92

Subota, 18.10.2014.

15:28

Default images

Naime, osim za teran, Slovenija je uložila prigovor i na registraciju oznake porekla Istarskog pršuta na nivou EU. Ipak, modelom prekogranične saradnje, na zadovoljstvo obe strane, postignut je sporazum što je prvi primer uspešne zaštite porekla autohtonog istarskog proizvoda.

"Istarski pršut je autohtoni proizvod i nigde u svetu ne proizvodi se oanko kako se to radi u Istri", rekao je župan Valter Flego, i dodao kako je ovim sporazumom dodatno naglašena važnost i činjenica da Istarski pršut pripada teritoriji, a ne državama.

Ključni rezultati pregovora, odnosno dogovora hrvatskih i slovenačkih proizvođača, odnosili su se na: naziv proizvoda koji će glasiti 'Istarski pršut / Istrski pršut, proširenje područja proizvodnje na slovenački deo Istre i označavanje proizvoda žigom koji je jedinstven za celo područje proizvodnje, a koji je obavezan za sve proizvođače.

Istarski pršut je, podsetio je župan, prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopšte u Hrvatskoj zaštićen oznakom porekla prema standardima Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: