EBRD: Podrška rastu Vitaminke

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit vredan tri miliona evra za Vitaminku, vodećeg proizvođača hrane u Makedoniji.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 17.10.2014.

16:53

Default images

Kompanija je specijalizovana za proizvode od čokolade i slane grickalice.

Odobrena sredstva biće upotrebljena za nabavku nove energetski efikasne opreme za proizvodnju i modernizaciju dva proizvodna postrojenja, navodi se u saopštenju banke dostavljenom Tanjugu.

Kredit će ojačati konkurentnost Vitaminke na lokalnom i regionalnim tržištima, povećati efikasnost proizvodnje i značajno smanjiti troškove poslovanja. Finansiranje projekta sprovešće se kroz EBRD-ov Program za lokalna preduzeća (LEF), namenjen dugoročnom finansiranju malih i srednjih preduzeća na Balkanu, u Turskoj i južnom i istočnom mediteranskom regionu.

Vitaminka izvozi preko 45 odsto svojih proizvoda u Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Kosovo, Australiju, SAD i druge zemlje.

Novi zajam treća je transakcija između EBRD i Vitaminke. Banka je 2012. pružila kompaniji zajam od 2,5 miliona evra za finansiranje kupovine nove proizvodne opreme, a 2007. joj je odobrila zajam od četiri miliona evra za finansiranje investicionog programa.

EBRD je počela da ulaže u makedonsku privredu 1993, od kada je potpisano više od 80 projekata ukupne vrednosti iznad 1,1 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: