Mađarska zavrnula gas Ukrajini

Mađarska kompanija FGSZ obustavila je isporuke gasa Ukrajini što je Budimpešta obrazložila potrebom da poveća svoje rezerve gasa.

Region

Izvor: Beta

Petak, 26.09.2014.

11:12

Default images

Snabdevanje Ukrajine gasom obustavljeno je u ćetvrtak posle podne "na neodređeno", saopštio je FGSZ.

Isporučivanje gasa je obustavljeno, podseća Frans pres, nekoliko dana nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednika ruskog Gasproma Alekseja Milera u Budimpešti.

Kako javlja mađarska agencija MTI, tom prilikom je dogovoreno da se Mađarskoj dostave veće količine gasa kako bi povećala svoje zalihe.

FGSZ je sinoć naveo da je obustavio isporuke gasa Ukrajini kako bi se odgovorilo na povećanje potreba za gasom u samoj Mađarskoj. Dodaje se i da je Ukrajini od marta 2013. godine svakodnevno dostavljano 16,8 miliona kubnih metara gasa.

Ukrajinski Naftogas koji ima ugovore sa zapadnoevropskim kompanijama za uvoz gasa preko Mađarske, izrazio je "duboko žaljenje" zbog "neočekivane i neobjašnjive" odluke mađarskog operatera.

Naftogas je pozvao FGSZ da "poštuje ugovorne obaveze i zakone Evropske unije".

Ruski Gasprom je 16. juna obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga, čiji je ukupan iznos 5,3 milijardi dolara. Ukrajina je glavna tranzitna zemlja za ruski gas ka EU, čiju trećinu energetskih potreba pokriva Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: