Hrvatima stiže jeftina radna snaga

Vrata sezonskog zapošljavanja bosansko-hercegovačkih radnika u Hrvatskoj bi već kroz mesec dana mogla biti širom otvorena.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.09.2014.

12:07

Default images

Naime, u tom roku BiH bi konačno trebalo da potpiše ugovor o zapošljavanju domaće radne snage u susednoj zemlji, pišu "Nezavisne novine".

Postizanjem ovakvog međudržavnog dogovora ogroman broj radnika iz BiH, koji sezonski radi na crno u Hrvatskoj, počeće tamo da se zapošljava na regularan način.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić potvrdio je banjalučkom dnevniku da je ugovor o sezonskom zapošljavanju bosanko-hercegovačkih radnika u Hrvatskoj prošao proceduru Saveta ministara BiH, nakon čega je usaglasen i s interesima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

"Tekst ugovora između nas i hrvatske strane ni u kom smislu nije sporan, a sada očekuju da će se on uskoro naći na dnevnom redu Vlade Hrvatske. Ovih dana uputićemo i jednu urgenciju prema njihovom resornom ministarsvu, kako bi ovo pitanje što pre došlo na dnevni red, odnosno u roku od narednih mesec dana", kaže Delić.

Tehnički posmatrano, hrvatski poslodavci koji žele da zaposle radnu snagu iz BiH će se obratiti Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, čiji su zvaničnici potvrdili da trenutna kvota za zapošljavanje radnika u Hrvatskoj iz zemalja koje nisu deo Evropske unije iznosi svega oko 200 radnika.

"Pored onih radnika koji su ušli u ovu kvotu, bez posedavanja radne dozvole u Hrvatskoj su mogli da rade oni naši građani koji imaju hrvatski pasoš", kaže Delić.

Prema trenutnim informacijama, hrvatskim poslodavcima će biti potrebno ubedljivo najveći broj radnika za rad u oblasti tuzima i ugostiteljstva, a potom u oblasti poljoprivrede i građevinarstva.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ukazuje na činjenicu da institucije BiH moraju u daleko većoj meri da rade na sklapanju međudržavnih ugovora poput ovoga, jer ukoliko radnici ne mogu da se zaposle "kod kuće" moraju da imaju opciju da izađu van zemlje kako bi zaradili za život.

"Hrvatska nema dovoljno radne snage za obavljanje sezonskih poslova i upravo zbog toga otvara svoje granice. Poznato je da je, pored Hrvatske gde je veliki broj naših radnika do sada radio sezonski ilegalno, najveći broj njih radio i u Crnoj Gori", istakao je Pavlović i naglasio da je svaka mogućnost zapošljavanja vani jako važna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: