CG: Neće Arapima da prodaju zemlju

"Katari Diar“ neće napustiti uvalu Pržna u tivatskoj opštini, gde je nameravao da gradi ekskluzivni hotelsko-turistički kompleks.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

14:02

Default images

Najava stiže iz Vlade Crne Gore, koja se pozabavila ovim pitanjem, nakon što je procurila vest da investitor iz Katara namerava da napusti ovo područje, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu koje je budući graditelj kupio.

Crnogorska vlada je pre neki dan donela odluku o "utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti“ radi privođenja nameni Prostorno-urbanističkog plana Tivta. Doneta je i odluka o davanju prethodne saglasnosti za otuđenje nepokretnosti koje pripadaju opštini Tivat.

Kako je saopšteno javnosti ove odluke predstavljaju preduslov za izgradnju hotelsko-turističkog kompleksa visoke kategorije u uvali Pržna, kako je to i predviđeno Prostornim urbanističkim planom Tivta, koji je usvojen 2010. i važi do 2020. godine.

"Katari Diar“ je kupio od HTP "Primorja“ hotel "Plavi horizonti“ i okolno zemljište, za koje je rečeno da pripada opštini Tivat, za cenu koja je nešto viša od 20 miliona evra. Doneti su planovi, stari hotel "Plavi horizonti“ je porušen, ali onda se stalo. Javili su se vlasnici dela zemljišta, privatnici, koji ne žele da po cenama koje su, po njihovom mišljenju ispod tržišnih, prodaju svoju zemlju.

I nastali su sporovi koji su naljutili stranog partnera. Iz opštine Tivat su duže vreme najavljivali da će spor "brzo biti rešen“, ali očigledno se to nije dogodilo i u uvali Pržna nisu zabrujale mašine. A onda je reagovala Vlada kojoj se uveliko spočitava, naročito opozicija, ali stranci koji bi želeli da investiraju, da nije stvorila pogodnu pravnu klimu za velika ulaganja. Naročito kada su u pitanju vlasništva nad pojedinim atraktivnim lokacijama.

Hoće li eksproprijacija dela zemljišta u Pržnom uspeti, ostaje da se vidi. No sudeći po reakcijama nekih od vlasnika zemlje to neće ići glatko. Jedan od njih, Ivan Starčević iz Krtola, nakon donete odluke o eksproprijaciji, kaže da on i njegova porodica na to neće pristati i da će koristiti sve instance do suda u Strazburu, kako bi sami odlučivali o svojoj imovini.

Starčević ističe da im je nuđeno za kvadratni metar 75 evra, što je prilično ispod tržišne cene.

"Moja porodica i ja smo u razgovoru sa predstavnicima "Katari Diara“ istakli da želimo da gradimo sami, svoj objekat, jer površina zemljišta koje posedujemo to i omogućava. Takođe se, uklapamo u arhitektonske i urbanističke standarde koji važe za ovaj kompleks", kaže Starčević.

Starčević je uporan da se ne dozvoli Vladi da eskpropriše zemlju privatnika, na kojoj će se, kako on kaže, graditi luksuzne vile za tržište u kojima će kvadratni metar koštati najmanje 5.000 do 6.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: