CG: Cene stanova pašće 15 odsto?

Vlada CG ukida naknadu koja će, kako se najavljuje, smanjiti prodajnu cene stambenih i poslovnih objekata za 15 odsto, ali i povećati porez za nekretnine.

Region

Izvor: biznis-plus.com

Nedelja, 07.09.2014.

15:20

Default images

Predstavnici crnogorskih građevinskih kompanija tražiće da budu uključeni u predstojeće pregovore ministarstava finansija i uređenja prostora sa čelnicima opština u vezi sa namerom Vlade da ukine naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Ukidanje ove naknade značilo bi smanjenje prodajne cene stambenih i poslovnih objekata prema procenama i za 15 odsto, ali i povećanje poreza za nekretnine koji bi opštinama trebalo da zameni ovaj prihod. Opštine se za sada protive ovoj nameri jer im je i do četiri puta manji prihod od poreza na nekretnine nego od ove naknade. To se odnosi na opštine na primorju i Podgoricu čija rukovodstvo, prema informacijama Vijesti potežu i stranačke veze kako bi Vlada odustala od ove namere ili je odložila za nekoliko godina.

Vlada je krajem prošle godine usvojila zaključak kojim se prihvata preporuka Evropske komisije o ukidanju ove naknade od 2016. godine. Opštine su već morale da počnu postepeno da se prilagođavaju, ali je Upravni odbor Zajednica opština, kojeg čine gradonačelnici, odbio taj predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: