Slovenci sve češće bankrotiraju

Slovenački vrhovni sud procenio je da bi ove godine lični stečaj mogao da bude sproveden nad gotovo 4000 osoba, izveštava agencija Fena.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

17:22

Default images

Broj ličnih bankrota u Sloveniji u velikom je porastu, o čemu svedoči činjenica da je taj postupak u prvih šest meseci ove godine započet sa 2250 osoba, naspram 450 u prvoj polovini 2013.

Institut pokretanja ličnog bankrota, kao mogućnost za one koji ne vide drugi izlaz iz finansijskih teškoća, zakonski je uveden krajem 2008. a u prvoj godini primene zatražilo ga je 98 ljudi.

Lični bankrot može da pokrene dužnik ili njegov poverilac, ali i radnik zaposlen u preduzeću koje mu duguje platu.

U prvom slučaju, akontaciju troškova stečajnog postupka pokriva dužnik, a u druga dva slučaja početne troškove postupka snosi sud. Ukupni troškovi postupka iznose oko 2.000 evra, a imovinom dužnika tokom postupka upravlja stečajni upravnik sve do podmirenja duga.

Za kontrolu je nadležan sud, a sva imovina dužnika ulazi u stečajnu masu, iz koje se namiruju poverioci. Iz stečajne mase izuzima se samo minimalna plata, umanjena za pokrivanje poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, a dužnik se smatra samo ograničeno poslovno sposobnim dok se ne izvuče iz duga.

U ličnom stečaju poslednjih se godina našlo i nekoliko istaknutih slovenačkih preduzetnika i bivših političara.

S porastom broja ličnih bankrota rastu i troškovi državnog budžeta, jer procene pokazuju da će 2014. sudovi kao avans za otvaranje ličnih bankrota ui Sloveniji potrošiti čak 16 miliona evra, a ti se iznosi kasnije vrlo retko mogu naplatiti od osoba u stečaju, pa tako ostaju državni trošak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: