Vrtoglavi pad BDP iznenadio Hrvate

Hrvatska privreda u drugom kvartalu oslabila je 0,8 odsto na godišnjem nivou, što je već 11. kvartal zaredom kako BDP opada.

Region

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

13:42

Default images

To je ujedno veći pad nego u prvom kvartalu, kada je BDP smanjen 0,4 odsto, objavio je hrvatski Državni zavod za statistiku, a prenosi regionalni portal Seebiz.

Makroekonomisti koji su učestvovali u anketi Hine procenjivali su u proseku da je privreda u drugom kvartalu oslabila 0,6 odsto na godišnjem nivou.

Prema rashodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a dao je izvoz robe, dok su negativni uticaj imale bruto investicija u fiksni kapital, zabeleživši pad. Prema proizvodnoj metodi, na BDP pozitivno je uticala prerađivačka industrija, a negativno - sektor građevinarstva.

Kako navodi isti izvor, recesija se u Hrvatskoj nastavlja već šestu godinu, budući da privreda slabi od početka 2009. U dva navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011, tehnički se provirilo iz recesije, ali su negativni trendovi potom nastavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: