Đukanovićev predlog za bolji Balkan

Crnogorski premijer Milo Đukanović predložio je da EK kreira širi investicioni paket za zemlje Zapadnog Balkana namenjen boljem saobraćjnom povezivanju regiona.

Region

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

21:19

Default images

Đukanović je zajedno sa premijerima, ministrima zemalja regiona i visokim zvaničnicima Evropske unije (EU) učetsvovao na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu čiji je organizator i inicijator Vlada Nemačke na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel.

Premijer Crne Gore je novinarima crnogorskih medija kazao da je učešće na skupu "iskoristio" da ukaže na "međuzavisnost najstrožih kriterijuma na kojima insistira EU sa snažnijim investicijama.

Naveo je da EU insistira na unapređenju vladavine prava, daljem razvoju demokratije i ekonomskom razvoju, čega, ocenio je, nema bez "intezivnijih investicija" i "otvaranja perspektiva za kvalitetnije zapošljavanje, zbrinjavanje mladih ljudi".

Bez toga, smatra Đukanović, ne može se računati na punu posvećenost mladih ljudi "unapređenju vladavine prava". Crnogorski premijer je zbog toga na skupu u Berlinu sugerisao da bi "bilo dobro potencirati još jednu dimenziju EU, odnosno njene odgovornosti za sustizanje Evrope od strane zemalja regiona koji je najviše zaostao na kontinentu".

"Moj predlog je bio da se razmisli o tome da li bi EK mogla da kreira širi investicioni paket prema zemljama Zapadnog Balkana, koji bi pre svega pretendovao da pomogne boljem infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, boljem uvezivanju regiona sa ključnim evropskim koridorima", kazao je Đukanović.

Premijer Crne Gore smatra da su to pretpostavke ekonomskog rasta, napretka u demokratiji i ispunjavanju kriterijuma koji će zemlje regiona približiti punopravnom članstvu u EU.

Zaključio je da je današnja konferencija u Berlinu pokazala novu inicijativu Nemačke i Evropske komisije prema Zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: