HEP: Ulagali u TENT, dajte 2 mlrd.€

Hrvatska elektroprivreda će od Elektroprivrede Srbije tražiti dve milijarde evra na ime duga za ulaganje u TE Nikola Tesla u Obrenovcu, piše Poslovni dnevnik.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

15:07

Default images

Naime, HEP od EPS-a na osnovu predratnog ulaganja u TENT potražuje oko 120 mioliona evra i 22 teravata sati električne energije. Kada se ukupna potraživanja saberu uz dodatak kamata od 1990. godine, grubom računicom se dolazi do podatka da HEP od Srbije potražuje dve milijarde evra.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, na ovu su se u HEP-u odlučili nakon što je Elektrogospodarstvo Slovenije, koje je pravni naslednik EP Slovenije, pokrenulo arbitražni postupak protiv BiH u Vašingtonu, gde traži odštetu od 750 miliona evra za finansiranje izgradnje Termoelektrane Ugljevik.

Iz zagrebačkog lista nisu dobili komentar ni od HEP-a ni od EPS-a, ali piše da su stavovi po ovom pitanju poznati i kod jednih i kod drugih. HEP zahteva naplatu duga, a EPS ne negira dug, ali da se o tome treba razgovarati na državnom nivou.

Hrvatska je pre rata 90-tih godina učestvovala svojim novcem u izgradnji nekoliko elektrana na području bivše Jugoslavije: Krško, Tuzla, Obrenovac, Gacko i Kakanj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: