Deripaska se Merkelovoj žali na CG

Kompanija ruskog milijardera Olega Deripaske zatražila je zaštitu svojih prava u Crnoj Gori i to lično od nemačke kancelarke Angele Merkel.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

10:19

Default images

Centralnoevropska aluminijumska kompanija CEAC, čiji je vlasnik ruski biznismen i donedavni vlasnik KAP-a Oleg Deripaska, pozvala je nemačku kancelarku Angelu Merkel da insistira na tome da Crna Gora poštuje "acquis communautaire", odnosno jedan od najznačajnijih pravnih i političkih principa evropskih integracija, pišu Dnevne novine.

"Kao jedne od najistaknutijih političkih lidera u Evropi, dužnost je kancelarke Merkel da iskoristi priliku i na Samitu zemalja zapadnog Balkana insistira da Crna Gora prvo 'počisti svoju kuću i dovede je u red' pre nego što joj bude dozvoljeno da nastavi proces pridruživanja EU", kazali su iz CEAC-a.

U pismu nemačkoj kancelarki se navodi da je CEAC nezadovoljan, jer im je Vlada Crne Gore nezakonito oduzela veoma važnu investiciju.

Kako podsećaju Dnevne novine, CEAC je upravljao KAP-om do 8. jula prošle godine, kada je Privredni sud, na zahtev Ministarstva finansija Crne Gore, pokrenuo stečajni postupak.

U međuvremenu, stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić potpisao je 10. juna ove godine sa vlasnikom nikšićkog preduzeća Veselinom Pejovićem ugovor o prodaji KAP-a za 28 miliona evra.

Pejović je preuzeo upravljanje KAP-om 19. jula, ali je zatražio produženje roka za plaćanje kupoprodajne cene za KAP za dva meseca, nakon što je okružni sud u Nikoziji 7. jula, na zahtev CEAC-a, zabranio transakcije sa imovinom te fabrike.

Najveći deo prigovora CEAC vezanih za stečajni postupak u KAP-u pred crnogorskim pravosuđem do sada su uglavnom odbijani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: