Hrvatsko tržište teorija ne poznaje

Analiza Svetske banke pokazala je da je hrvatsko tržište ustrojeno tako da eliminiše produktivne kompanije s tržišta, piše Jutarnji list.

Region

Izvor: Jutarnji list, Tanjug

Sreda, 27.08.2014.

10:32

Default images

Tržište proizvoda i usluga u Hrvatskoj deluje ograničavajuće, zbog čega su dinamika tržišta i produktivnost kompanija na osetno nižem nivou nego u drugim zemljama u tranziciji, pokazala je analiza Svetske banke.

Autori studije, na temu istraživanja produktivnosti i efikasnosti hrvatskog tržišnog sistema, koje je sprovedeno na uzorku od 2.000 preduzeća, zaključili su da kompanije koje ulaze na tržište ne donose očekivano povećanje produktivnosti i da tržište Hrvatske eliminiše produktivne kompanije sa scene.

Nedostatak tržišnog dinamizma ogleda se u podacima koji se odnose na broj kompanija koje ulaze i izlaze sa tržišta: rezultati govore o smanjenoj dinamičnosti tržišta u poređenju sa konkurentskim zemljama Evrope i centralne Azije, navodi SB.

Neto doprinos novih kompanija opštem rastu produktivnosti u Hrvatskoj je, kako se dodaje, iznenađujuće negativan, što je u suprotnosti s očekivanjima zasnovanim na literaturi i sugeriše da proces 'kreativne destrukcije' u Hrvatskoj nije dovoljno efikasan, odnosno moglo bi se reći da tržišta eliminiše kompanije koje su potencijalno produktivne.

Može se reći da se u hrvatskom kapitalizmu praksa, nimalo ironično, protivi teoriji, iako treba imati u vidu da je analiza obuhvatila period recesije kada proces kapitalističke "kreativne destrukcije" po pravilu više čisti tržište od loših kompanija, nego što kreira, odnosno stvara nove i uspešne firme, navode autori.

Kao što je u jugoslavenskom socijalizmu ironična dosetka govorila da je praksa ispred teorije, tako se u hrvatskom kapitalizmu praksa, nimalo ironično, protivi teoriji, piše u zaključku ove analize, koju prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: