Gde na Balkanu otvoriti firmu?

Preduzetnici i ekonomski analitičari slažu se da je nedostatak poslovnog okruženja problem u svim zemljama regiona, piše portal Biznis-plus.

Region

Izvor: biznis-plus.com

Subota, 23.08.2014.

16:00

Default images

"Svuda se firme i dalje suočavaju s preteranim administrativnim preprekama i brojnim zahtevima što usporava ekonomiju i smanjuje konkurentnost", kaže Andreja Škofić Klanjšček, šef poreske i pravne službe u "Delojtea" u Sloveniji.

"Bosna i Hercegovina, iskreno govoreći, nije najpogodnije mesto za otvoriti firmu. Uslovi poslovanja su jako loši kada se gledaju administrativni aspekti", kaže ekonomski analitičar Igor Gavran i također ukazuje na određene rizike kod učestvovanja u privatizaciji, "jer je uvek moguće da se pojavi neki problem, neka nerešena situacija."

"Veliki problem u Srbiji je finansijska nekultura", kaže predsednica Slovenskog poslovnog kluba u Srbiji Danijela Fišakov.

Preduzetnici se ne mogu osloniti ni na spore sudove, slaže se direktor poduzeća "Citadela" Milutin Nikolić i veruje da je radna snaga inače jeftina i lako dostupna, ali nije dovoljno obrazovana "tako da nisam siguran da je to naša investicijska prednost".

Problemi sa sudovima i platnom disciplinom naglašava i crnogorski preduzetnik Milutin Ljumović, vlasnik "Kameksa".

On tvrdi da je u Crnoj Gori stvoren ambijent za prevarante tako da samo takvi mogu biti zadovoljni stanjem u kojem posluju crnogorske kompanije.

"Crnogorska ekonomija stagnira", kaže on.

"I hrvatska ekonomija stagnira", smatra profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić. Zato ne vidi mogućnosti za veće poslove.

Sve zemlje pokušavaju podstaći poslovanje i zapošljavanje. Slovenija za prvi stalni posao na neodređeno vreme omogućava povraćaj doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje.

Slično je u Crnoj Gori gde vlada nudi olakšice za domaće i za strane investitore. Do sada je osam opština donelo Odluku o proglašenju poslovnih zona otvorenih za ulaganja.

Srbija između ostaloga nudi mogućnost neplaćanja poreza na zaradu za preduzetnike koji investiraju više od sedam milioane evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: