I Makedonija hoće na rusko tržište

I Makedonski proizvođači vide priliku da povećaju izvoz u Rusiju koja je uvela sankcije EU.

Region

Izvor: B92

Subota, 23.08.2014.

15:44

Default images

U svetu jedino Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, a kada makedonski proizvođači izvoze u tu zemlju plaćaju carinu od dva do 20 posto.

„U prvih šest meseci ove godine, prema ukupnoj robnoj razmjeni od 56 miliona evra, Rusija je šesnaesti po redu trgovinski partner Makedoniji“, kaže Vasko Ristevski iz Privredne komore Makedonije.

Makedonski ministar poljoprivrede Mihail Cvetkov smatra da se trgovinski deficit sa Ruskom Federacijom može smanjiti, nakon što je zabranila uvoz hrane iz zemalja EU, Norveške, Kanade, SAD-a i Australije.

„Poljoprivrednici će iskoristiti svaku mogućnost za poslovanje i, ako bude potražnje, ponudit će svoje proizvode“, kaže Cvetkov.

Iz Makedonsko-ruske privredne komore kažu kako makedonski proizvođači hrane treba da iskoriste međunarodni sajam hrane u Moskvi u septembru kako bi se predstavili.

„Ima najava ruskih partnera koji su zainteresirani da se sretnu i dobiju ponude makedonskih proizvođača“, napominje Dejan Bešliev iz Makedonsko-ruske privredne komore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: