Oni imaju najveće šanse za bankrot

Bosna i Hercegovina ima najveće šanse da bankrotira u skorije vreme te se nalazi iznad Belorusije, Ukrajine i Ruande, piše Euromoney.

Region

Izvor: Klix

Petak, 01.08.2014.

19:13

Default images

Model prema kojem se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje sveta koji koristi podatke Euromoneya, ta zemlja ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 meseci.

Međutim, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu Moodyja i S&P-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

Prema navodima Euromoneya, razlozi za mogući bankrot su majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Belorusija koja se oslanja na rusku filantropiju, u odsustvu drugih kreditora podrške za jačanje, smanjuje svoje rezerve i nalazi se na drugom mestu zemalja koje bi mogle doživeti bankrot. Bivša zemlja SSSR-a ima šanse 25,9 posto da bankrotira.

Posle nje ide Ukrajina u kojoj ekonomija opada vrtoglavom brzinom zbog posledica političke krize, i problema oko gasa s Rusijom.

Među 10 zemalja sveta koje bi mogle bankrotirati su i Venecuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: