Hrvatima će biti bolje, možda 2015.

Hrvatsku u 2014. očekuje stagnacija privrede u uslovima fiskalne konsolidacije, dok bi dogodine privredna aktivnost mogla blago da poraste, za 0,4 odsto.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 01.08.2014.

08:41

Default images

Prema predviđanjima objavljenim u biltenu hrvatske centralne banke, realni bruto domaći proizvod mogao bi u 2014. da stagnira (stopa promene od minus 0,2 odsto), piše hrvatski Tportal.

HNB očekuje u 2014. nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada, iako nešto blažeg intenziteta nego prethodne godine. Tokom prvih pet meseci ove godine situacija na tržištu rada se stabilizovala, nakon što su kraj 2013. obeležila izuzetno nepovoljna kretanja.

Tako je tokom prvih pet meseci došlo do blagog smanjenja broja nezaposlenih, a broj zaposlenih nalazi se na nivou s kraja 2013. godine. Kako se navodi, s obzirom na to da se u 2014. ne očekuje oporavak privrede, broj zaposlenih mogao bi dodatno da se smanji, a broj nezaposlenih da poraste. Slična kretanja u HNB očekuju i iduće godine iako u nešto blažem intenzitetu.

Inflacija će se osetno usporiti u 2014. u uslovima stabilnog kursa kune prema evru, odsustva domaćih inflatornih pritisaka s prihodne i troškovne strane, kao i pada uvoznih cena prehrambenih sirovina.

Monetarna politika, navode iz HNB-a, i nadalje je ekspanzivna, i osigurava visoku primarnu likvidnost, zadržavajući stabilnost kursa kune i podstičući oporavak plasmana preduzećima.

Državne finansije će pak, kažu u HNB-u, u narednom periodu uveliko obeležiti ulazak Hrvatske u proceduru prekomernog deficita i posledična, snažna fiskalna prilagođavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: