Bugarski parlament pomaže bankama

Bugarski parlament usvojio je rebalans budžeta prema predlogu vlade u ostavci premijera Plamena Orešarskog, kako bi rešila krizu likvidnosti banaka u toj zemlji

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

13:54

Default images

Budžetski deficit Bugarske za 2014. će tako iznositi 2,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umesto prethodno predviđenih 1,8 odsto, kako bi se pomoglo četvrtoj najvećoj banci u zemlji Korporativnoj komercijalnoj banci (ČB) koja je pred bankrotom, preneo je AFP.

Računi fizičkih lica, ali i mnogobrojnih državnih i privatnih preduzeća, bolnica i gradskih uprava blokirani su zbog nelikvidnosti ČB.

Centralna banka Bugarske je obećala deblokadu računa 21. jula, ali njen plan o spasavanju ČB su odbile najveće političke partije tokom sastanka sa bugarskim predsednikom Rosenom Plevnelijevim.

Predsednik Bugarske je pozvao poslanike u parlamentu da glasaju za predloženu izmenu zakona o budžetu. Za usvajanje zakona glasalo je 117 poslanika od ukupno prisutnih 178.

"Jedini motiv rebalansa budžeta je obezbeđivanje budžetskih sredstava koja će biti na raspolaganju prelaznoj vladi s ciljem da se obezbedi finasijska stabilnost zemlje", objasnio je bugarski ministar finasija Petar Čobanov.

Tehnička vlada Plamena Orešarskog dala je 23. jula ostavku, koju je parlament sutradan verfikovao, otvorivši put prevremenim parlamentim izborima planiranim za 5. oktobar. Predsednik Plevnelijev mora da raspusti parlament 6. avgusta a zatim da imenuje prelaznu vladu koja će organizovati parlamentarne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: