Mol traži 2-3 mlrd. € za udeo u Ini

Mađarska naftna kompanija Mol traži dve do tri milijarde evra za deonice koje ima u hrvatskoj Ini, pišu zagrebački mediji.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

19:59

Default images

Kako navode Večernji i Jutarnji list, država Hrvatska, u slučaju da uspe da zatvori finansijsku konstrukciju, ne želi da plati više od 1,6 milijardi evra za ceo paket, odnosno 2.500 kuna po deonici.

Ruski Gasprom, koji je pokazao interesovanje za ulazak u vlasničku strukturu Ine, verovatno bi bio spreman da plati veću cenu, ali ni EU, ni SAD ne bi blagonaklono gledale na takvu transakciju. Zato se čini da iza namere da Hrvatska preuzme Inu, što je najavio hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak, stoji podrška iz tih centara.

"Vlada za sada nema rešenje za kredit, ali je u potrazi za njim", rekao je juče ministar Vrdoljak. Navodno se razmišlja o "lombardnom" kreditu u trajanju od 12 meseci, s kamatom između pet i šest odsto godišnje.

Deonice koje poseduje Mol, i do 19 odsto Ininih deonica u vlasništvu države, mogle bi se koristiti kao kolateral (bankarska garancija), pa ne bi bilo potrebe za državnim garancijama, a ta transakcija ne bi uvećala ni javni dug, objasnio je Vrdoljak.

Mol u hrvatskoj Ini ima vlasnički udeo od 49,1 odsto.

Novi krug pregovora, peti po redu, između predstavnika hrvatske Vlade i Mola o budućnosti Ine trebalo bi da se održi u Zagrebu u petak, 25. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: