“Zapadnom Balkanu potrebno čudo“

Zemljama Zapadnog Balkana potrebno je čudo kako bi bar delimično približile svoj BDP evropskom proseku, ocenjuje švajcarski dnevnik "Noje ciriher cajtung".

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

17:20

Default images

Posle prijema Hrvatske u EU, ostale zemlje Zapadnog Balkana moraće da se strpe, što bi moglo da uspori njihovu transformaciju pre nego što je valjano i počela, piše švajcarski list.

"Srbija, kao najveća nacionalna ekonomija u regionu, još muku muči sa bruto nacionalnim proizvodom, koji je niži nego pre raspada Jugoslavije", podseća “Noje ciriher cajtung".

Evropska banka za obnovu i razvoj nedavno je prognozirala da će u narednih 20 godina, ukoliko se okolnosti ne promene, od bivših evropskih komunistickih zemalja jedino srednjeevropske i baltičke države dostići 60 odsto prosecnog prihoda po glavi stanovnika koji je EU imala 2004. godine, pre širenja na istok.

Za zemlje Zapadnog Balkana taj cilj će - osim ako se ne desi čudo - ostati nedostižan još neodređeno dugo, ocenjuje "Noje ciriher cajtung", prenosi Dojče vele.

List opisuje Zapadni Balkan kao region koji karakterišu neprestani nemiri i čije se stanovništvo nada da će u okrilju EU naći stabilnost i blagostanje

Međutim, ta perspektiva je, kako piše ciriški list, veoma neizvesna.

Dnevnik podseća da je zemljama Zapadnog Balkana na samitu EU u Solunu 2003. godine obećana evropska perspektiva, ali to obećanje danas liči na prazne priče.

Svaki evropski političar oseća se obaveznim da ponovi tu rečenicu tokom posete zapadnom Balkanu, ali vera u iskrenost takvih izjava polako se gubi, navodi "Noje ciriher cajtung".

List piše i da je Hrvatska u julu prošle godine s više nezadovoljstva nego oduševljenja primljena u EU, u kojoj je još tad prevladavala prećutna saglasnost da neko vreme treba pauzirati s proširenjem.

Taj stav, prema navodima dnevnika, neće mnogo promeniti ni pocetak pregovora o članstvu sa Srbijom.

"Takvo uskraćivanje ljubavi na Balkanu ne prolazi nezapaženo", piše list i dodaje da je uticaj EU u regionu i dalje veoma veliki, a da je priključivanje Uniji jedan od retkih ciljeva oko koga su složne skoro sve politicke snage.

"Istina je, međutim, da su za osiromašeni Balkan postavljeni mnogo strožiji kriterijumi nego što su bili 2004. godine" za zemlje istočne i srednje Evrope, napominje ciriški dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: