Vlasnik KAP šalje advokata na Kipar

Ročište po tužbi En plus Grupe, Olega Deripaske, protiv KAP-a o povraćaju duga od 44 miliona evra biće održano u okružnom sudu u Nikoziji.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.07.2014.

13:41

Default images

Iz kompanije Uniprom, koja je nedavno preuzela upravljanje KAP-om, podgoričkim Dnevnim novinama je potvrđeno da će na današnjem ročištu imati pravnog zastupnika.

Međutim, da li će doskorašnji stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, poslati advokata na Kipar nije se moglo saznati tokom jučerašnjeg dana, jer on nije odgovarao na pozive novinara, prenosi portal Cdm.me.

Iz EN plus grupe ranije je saopšteno da je okružni sud u Nikoziji zabranio transakcije sa imovinom KAP-a, uključujući prodaju fabrike kompaniji Uniprom, po ceni od 28 miliona evra.

Perišić je tada pojasnio da nijedan strani sud, pa ni okružni sud u Nikoziji, ne može da zabrani sprovođenje stečajnog postupka i prodaju imovine, kao i da je za sve sporove nadležan Privredni sud u Podgorici.

Ipak, nekoliko dana kasnije prihvatio je zahtev vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića, da se rok za uplatu novca za kupovinu fabrike produži za 60 dana, što je obrazloženo strahovanjem od štetnih posledica koje mogu nastati u sudskom procesu u Nikoziji.

Pored procesa u Nikoziji, koji je pokrenula En plus grupa, pristigle su, kako je prošle nedelje saopšteno, još tri tužbe na adresu Perišića i Pejovića.

Pejović je naveo da kompanija Uniprom ostaje pri kupovini KAP-a, ocenjujući da novonastala situacija zahteva oprez.

Komentarišući postupak koji se vodi u Nikoziji profesor Blagota Mitrić kaže da će, ukoliko Perišić i Uniprom pošalju advokate na ročište, nadležnost suda u Nikoziji biti neupitna prema opšteprihvaćenim pravilima i principima Međunarodnog privatnog prava, pišu Dnevne novine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: