Zagreb u potrazi za rešenjem za Inu

Hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak kaže da za sada nema rešenja za kredit koji bi se iskoristio za kupovinu Molovog udela u Ini, ali je u potrazi za njim.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.07.2014.

13:37

Default images

Hrvatska, prema njegovim rečima, želi da "ispregovara zajam za otkup Ininih deonica od Mola", i tako reši nesporazum s mađarskom naftnom kompanijom oko Ine.

Deonice koje poseduje Mol i do 19 odsto Ininih dionica u vlasništvu države mogle bi se koristiti kao kolateral, pa ne bi bilo potrebe za državnim garancijama, a ta transakcija ne bi uvećala ni javni dug, kazao je Vrdoljak, prenosi portal Poslovni.hr.

Na pitanje novinara o tome ko bi dao kredit za tu transakciju, Vrdoljak je uoči današnje sednice Vlade rekao: "Nemamo sad rešenje, ali smo u potrazi za njim", i poručio da brani državne intrese, te da su sve opcije otvorene.

U međuvremenu, Mol je putem mađarskih medija poručio da će od hrvatske Vlade, ako želi da pregovara o otkupu udela te kompanije u Ini, tražiti da takvu nameru iskaže putem službenih kanala.

"Ako hrvatska Vlada cilja da uspostavi državnu kontrolu nad Inom, uprkos uznapredovaloj fazi privatizacije, Mol će zatražiti od Vladinog kabineta da putem službenih kanala iskaže nameru o otkupu udela u Ini, na isti način kao i druge zainteresovane strane za kupovinu tog udela", navodi se u saopštenju Mola, koje prenosi mađarski poslovni portal.

Mol u hrvatskoj Ini ima vlasnički udeo od 49,1 odsto. Novi krug pregovora, peti po redu, između predstavnika hrvatske Vlade i Molo o budućnosti Ine trebalo bi da se održi u Zagrebu u petak, 25. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: