Montenegro erlajns nema krila za EU

Nacionalna avio-kompanija Crne Gore Montenegro erlajns rizikuje da joj se zabrani letenje vazdušnim prostorom EU, prenose podgoričke Vijesti.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.07.2014.

11:21

Default images

Naime, kompanija već više od dva meseca nema rukovodioca za finansije i bezbednost, odnosno "accountable" menadžera.

Takva situacija je, prema tumačenju stručnjaka, krajnje problematična, jer može uticati na upravljanje sigurnošću letenja i sertifikat za letenje (Sertifikat vazdušnog prevozioca - AOC) Montenegro erlajnsa (Montenegro Airlines).

"Accountable" menadžer je ključna osoba za dobijanje i valjanost AOC-a, a zadužena je za finansije i sigurnosne standarde.

Ukoliko se situacija brzo ne reši u skladu sa međunarodnom zakonskom regulativom, može doći do toga i da Evropska agencija za bezbednost avio-saobraćaja EAS upiše crnogorskog avio-prevoznika na "crnu listu avio-kompanija" i zabrani mu letenje iznad vazdušnog prostora EU i sletanje aviona na evropske aerodrome.

"Vijestima" je iz crnogorske nacionalne avio-kompanije saopšteno da je zahtev za razrešenje "accountable" menadžera Vuke Zečevića pre nekoliko meseci tražila Agencija za civilno vazduhoplovstvo.

Kako je navedeno, "na osnovu tog zahteva, Odbor direktora je imenovao Živka Banjevića v.d. izvršnog direktora na tu funkciju", a "proces odobravanja imenovanja je u toku".

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo saopštili su da zasada ne postoje razlozi zbog kojih bi se razmišljalo o suspenziji AOC-a.

"Dopisom od 9. maja obavijestili smo Montenegro erlajns da postoje određene činjenice vezane za Vuku Zečevića, koje njegovo imenovanje na poziciju odgovornog rukovodioca čine neprihvatljivim za Agenciju. Avio-kompanija je dopisom od 17. juna obavijestila Agenciju o promeni 'accontable menadžera', a dostavljena je i odluka Odbora direktora da se Živko Banjević imenuje za novog menadžera", saopštila je Agencija.

Zečević je, međutim, kazao da se on još pre osam meseci povukao sa tog radnog mesta, dok Banjević tvrdi da nije tako.

"On je do pre 20 dana tu funkciju obavljao u punom kapacitetu, a bio je i pilot na embrajeru 195. 'Ačontable' menadžer ima i administrativne dužnosti u smislu raspolaganja finansijskim sredstvima kompanije u cilju održavanja maksimalnog nivoa bezbednosti letenja. S obzirom na to da on dosta vremena provede u avionu, uz imput Agencije za civilno vazduhoplovstvo Odbor direktora procenio je da je bolje da se tim poslom bavi druga osoba", kazao je Banjević.

On je dodao i da odobrenje očekuje danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: