Gde Crna Gora čuva zlatne poluge?

Rok za zalog crnogorskih zlatnih rezervi zbog uzimanja kredita kod švajcarske Kredi Suis banke produžen je do 2017 godine, pišu podgoričke Dnevne novine.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

08:51

Default images

"Državne rezerve zlata se nalaze kod Kredi Suis banke u Švajcarskoj, kao predmet zaloge za Ugovor o kreditu koji je Vlada Crne Gore zaključila sa tom finansijskom institucijom 2012. godine. Reč je o kreditu u iznosu od 150 miliona evra, od kojih je 30 miliona obezbeđeno zlatom", saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija.

Kamatna stopa na aranžman, kako se navodi, iznosi 12-mesečni Euribor plus margina od 6,5 odsto, a sredstva kredita korišćena su kao budžetska podrška.

Prvobitno je zlato bilo založeno do 2014. godine, ali je nakon uzimanja novog kredita od 150 miliona evra kod švajcarske Kredi Suis banke rok produžen za još tri godine.

Kako prenosi portal Cdm. me, od 150 miliona evra kredita oko 52 miliona biće refinansirano, odnosno plaćeno za već postojeće zaduženje kod te banke, dok će ostatak od 98 miliona evra biti potrošen za pokrivanje deficita i servisiranje dugova.

Zlatne rezerve Crne Gore iznose 38.477 unci zlata, čija se vrednost svakodnevno menja zavisno od cene zlata na medjunarodnim berzama.

Prema trenutnoj ceni zlata od 1309,85 dolara za uncu, crnogorske zlatne rezerve vrede nešto više od 50 miliona američkih dolara, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: