Titov “Galeb“ ide na koncesiju

Grad Rijeka će tokom septembra ove godine raspisati poziv za prikupljanje ponuda za davanje u koncesiju broda "Galeb".

Region

Izvor: B92

Utorak, 15.07.2014.

19:08

Default images

Nekadašnja ploveća rezidencija Josipa Broza Tita delom će biti ugostiteljsko-rekreativni objekat, a deo prostorija će biti pretvoren u muzej.

Riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel, ocenio je danas da će davanje broda u koncesiju doneti Rijeci višestruku korist, jer će se, uz još jedan privredni subjekat, na brodu dobiti i muzej, preneo je portal Seebiz.

U muzejskom delu biće brodske prostorije u kojima je boravio nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito, i u kojima je bio deo posade tokom putovanja svetom, kao i deo mašinskog odeljenja zanimljiv za istoriju pomorstva.

Koncesija će se odobravati na 30 godina, a vrednost joj je procenjena na 10,3 miliona evra. Budući koncesionar imaće dve godine počeka na varijabilni deo naknade, koja iznosi tri odsto od ukupnog prihoda od komercijalnih aktivnosti na brodu.

U koncesiju će se dati 3.500 od 4.500 kvadratnih metara površine broda. Od toga 3.000 kvadrata može poslužiti za komercijalne svrhe, a 500 kvadrata mora ostati za muzej.

Najverovatnije će se "Galeb" privezati uz glavni lukobran, pored nedavno obnovljenih lučkih dizalica u Rijeci, a koncesionar će moći da uredi smeštajne, ugostiteljske, kongresne i rekreacijske sadržaje.

Šef Gradskog odeljenja za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar, očekuje da će ponuđeni uslovi preduzetnicima biti zanimljivi.

Obersnel i Šarar su naveli da su pre odluke o koncesiji sprovedene opsežne pripreme tokom kojih je osnovana stručna komisija, koja je predložila da "Galeb" ostane vezan uz obalu. Izrađena je studija opravdanosti davanja koncesije i dobijene su sve potrebne dozvole.

Brod "Galeb" izgrađen je u Italiji 1936. godine za prevoz tropskog voća. Čim je počeo Drugi svetski rat prepravljen je u ratni brod, a 1941. torpediran je u Libiji.

Stigao je na popravku u Trst gde su ga, nakon kapitulacije Italije, preuzeli Nemci kojima je služio kao minopolagač. Potopljen je u riječkoj luci 1944. godine, a izvučen je iz mora 1948. i rekonstruisan u školski brod nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice.

Od 1953. do 1979. bio je ploveća rezidencija predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji je njime u tom razdoblju putovao 14 puta i posetio 18 zemalja.

Kad su počeli ratni sukobi u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog veka, "Galeb" je dotegljen u Crnu Goru. Kupio ga je jedan grčki brodovlasnik, koji je želeo da ga preuredi u luksuznu jahtu. Tako je stigao u riječko Remontno brodogradilište "Viktor Lenac", gde je i ostao zbog složenih poslovnih odnosa. Grad Rijeka ga je kupio 2009. godine, preneo je Seebiz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: