Mundijal donosi BiH milione maraka

Mundijal će doprineti ekonomiji Bosne i Hercegovine tako što će joj "osigurati" milione maraka, kažu ekonomisti.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 14.06.2014.

11:39

Default images

Ekonomski analitičari smatraju da će, bez obzira na konačni rezultat na Mundijalu, fudbaleri Bosne i Hercegovine, svojim učestvovanjem na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu, i to prvim u istoriji, doprineti BiH ekonomiji tako što će joj "osigurati" milione maraka.

Tako je, naprimer, navodi agencija Anadolija, prema poslednjim podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Mundijal u Brazilu uticao na vrlo primetan rast prodaje televizijskih uređaja u BiH, za oko 30 posto u prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

U pitanju nije samo broj TV prijemnika, već je porasla potražnja za najsavremenijim TV uređajima koji pružaju vrhunske standarde u prenosu slike. To potvrđuje i podatak da je u prvih pet meseci 2014. godine u BiH uvezeno ukupno 59.641 plazma, LCD i LED televizora, vrednosti od 27 miliona maraka.

Ekonomski analitičar Erol Mujanović kaže da će se kupovinom televizora, raznih sportskih rekvizita, dresova, i uz mnogo više izlazaka u restorane i kafiće tokom Mundijala, u budžet BiH sliti na milione konvertibilnih maraka koji će bar donekle poboljšati krhku bh. ekonomiju.

"To apsolutno nije preterivanje. Poznato je da strast i emocije upravljaju potrošnjom kod građana, pogotovo na našim područjima. Bez obzira na otežanu finansijsku situaciju već su se mnogi i zadužili da bi na kvalitetan način pratili Svetsko prvenstvo, bilo da se radi o odlasku u Brazil ili o kupovini najmodernijih i skupih televizora, ali i svih drugih proizvoda koji ovaj sportski ugođaj čine lepšim", rekao je Mujanović.

Na hiljade navijača iz BiH je preko turističkih agencija, ili na neki drugi način, otputovalo u Brazil, čime su direktno pomogli i budžet države. Turistički aranžmani se kreću od 3.700 KM, a uz ulaznice za utakmicu i aerodromske takse, i zdravstveno osiguranje celokupan aranžman košta od 4.700 pa do 13.800 KM.

Mujanović napominje kako će ekonomija u BiH tokom više od mesec dana, koliko traje Mundijal u Brazilu, osetiti konkretnu korist od ovog sportskog takmičenja. Vrlo je značajno, kaže, da će i BiH kao zemlja biti predstavljena na jedan lep način što će kasnije privući veći broj stranih turista.

"Plasmanu na svetsko prvenstvo se po pravilu raduju sve zemlje i njihove Vlade, jer je uticaj odlaska na SP na ekonomiju zaista veliki, a euforija i dobro raspoloženje su puno prisutniji nego obično. Takođe, imidž zemlje je dodatno poboljšan u svetu što privlači nove strane turiste iz raznih delova sveta.Pre svega, direktna potrošnja i prihodi od PDV-a će porasti i ojačati i budžete institucija u javnom sektoru", kazao je Mujanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: