"Sjajan čovek šeik stiže vam u BiH"

Srbija i BiH su jedna drugoj možda i najvažniji partneri i očekujem unapređenje ekonomske saradnje, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.05.2014.

12:46

Default images

Vučić je u Sarajevu konstatovao da je u prvom kvartalu 2014. godine zabeležen rast međusobne trgovinske razmene u odnosu na isti period prethodne godine od 20,9 odsto, kao i da je u prvom kvartalu Srbija u BIH izvezla robe u vrednosti od 203 miliona evra, a BIH u Srbiju 83,9 miliona evra.

To su, kakao je naveo, rekordne cifre. Upitan da li će pomoći da Arapi ulažu u BiH, Vučić je rekao da je o BiH govorio sve najbolje i da sagovornici uvažavaju njegovo mišljenje.

On je rekao i da sutra u BiH dolazi šeik Abdulah al Nahjan, brat šeika Mohameda koji je, kako je naveo, "sjajan čovek".

"Pitali su me šta mislim o BiH, ja sam rekao sve najbolje, a mislim da je njima stalo do mog mišljenja", dodao je Vučić.

Premijer Srbije je istakao da mu je važna stabilnost i uspeh BiH i da se nije radovao nestabilnosti u toj državi. "Bogatija BiH značiće i priliku za bogatiju Srbiju. Nema tu ljubomore" podvukao je Vučić.

"Za one koji žive u prošlosti a ne u budućnosti želim da kažem da se iskreno radujem svakom uspehu BiH", poručio je Vučić.

On je podvukao da je Srbija drugi najznačajniji investitor u BiH navodeći da su od 2005. do 2013. godine srpske firme u BiH investirale 842,4 miliona evra, a firme BiH u Srbiju 110 miliona evra.

Prema njegovim rečima, pri kraju je dogovor o investiciji kompanije iz BiH "Prevent", navodeći da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu livnice u Prijepolju i da očekuje da ta firma preuzme komaniju i zaposli 500 ljudi iako je bilo, kako je rekao, određenih političkih problema da do toga ne dođe.

On je rekao i da je BiH govorila o manjim problemima u sprovođenju sporazuma CEFTA u necarinskim barijerama i da će Srbija u narednih 10 dana pokazati da želi najbolje partnerske odnose sa BiH i otkloniti taj problem.

Upitan o projektu "Srednja Drina" Vučić je rekao da se na tome radi ali i dodao da postoji određeni problem između Srbije i Italije.

Vučić je danas doputovao u posetu Sarajevu, prvu inostranu posetu po preuzimanju dužnosti predsednika Vlade Srbije, sa željom za uspostavljanje što boljih odnosa dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: