Rusi: HR skuplja od Grčke i Španije

Turistička ponuda Hrvatske za ruske turiste je skuplja i od Grčke, Španije, Italije, kao konkurentskih tržišta.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

21:08

Default images

Turistički radnici su zabrinuti jer je za turiste iz Rusije, Hrvatska skuplja za 12 odsto, Grčka 18 procenata a čak je jeftinija i Italija za oko pet odsto, piše Večernji list.

Pošto je prošle godine Hrvatska zbog viza izgubila oko 50.000 ruskih turista, u ovoj godini problem bi mogao da bude uvećan a podaci pokazuju da je potražnja na ruskom tržištu za letovanjem u Hrvatskoj manja za 30 odsto nego lani i procenjuje se da bi njihov broj ove godine mogao da bude manji za oko 10.000.

Hrvatska se uzda da bi taj rezultat mogao da bude popravljen kada se budu videli efekti dodatnih mera Hrvatske turističke zajednice, koje je inicirao ministar turizma Darko Lorencin.

"Rusi čine 1,5 odsto našeg tržišta, poznati su kao dobri potrošaci i preduzimamo sve kako bismo zaustavili pad. Ali rezultat u velikoj meri zavise od ekonomske situacije u zemlji iz koje stižu gosti. Slabljenje rublje svakako će negativno uticati na planove ruskih turista, pa će postizanje dobrih rezultata na ruskom tržištu ove godine biti dodatno otežano", rekao je Lorencin.

Procene su da bi ove godine mogao da bude povećan broj Ukrajinaca koji su ranije letovali na Krimu, a ovog leta bi mogli u Hrvatskoj.

Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi Mladen Falkoni procenio je da bi broj ukrajinskih turista mogao da bude povećan između 20 i 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: