Odluka o vlasništvu u Ini što pre

Izvršni direktor mađarske naftne kompanije MOL, Žolt Hernadi, zatražio je brzo rešavanje pitanja sudbine udela mađarske kompanije u hrvatskoj Ini.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

17:42

Default images

On je naglasio da napetosti između MOL-a i drugog velikog deoničara u Ini, hrvatske vlade, predugo pritiskaju cenu akcije i uzrokuju mnogo neizvesnosti.

Od septembra prošle godine, kada su započeli pregovori s hrvatskom vladom, do danas cena deonice MOL-a pala je 21,6 odsto, piše hrvatski portal Biznis.hr.

Hernadi je ponovo istakao da je MOL spreman da traži uspešno i brzo rešenje tog pitanja s hrvatskom vladom ili će prodati svoj udeo u Ini od 49,1 odsto.

"U MOL-u su nezadovoljni tempom pregovora s hrvatskom vladom, tako da žele da ih ubrzaju", rekao je Hernadi, napomenuvši da ovakav tempo pregovora košta MOL-ove deoničare nekoliko miliona dolara dnevno.

Rekao je i da bi pregovori s hrvatskom stranom mogli biti nastavljeni početkom maja, ali da još nije preciziran datum njihovog održavanja.

Hrvatska država trenutno ima 44 posto udela u Ini. Mada MOL nema većinski udeo deonica u Ini, mađarska kompanija, ipak, prema ugovoru iz 2009. godine kontroliše tu hrvatsku naftnu firmu.

Hrvatska vlada je 2010. godine sprečila pokušaj MOL-a da stekne natpolovični akcionarski udeo u Ini, a sadašnja vlada je nezadovoljna MOL-om. Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić zamera MOL-u da ne ulaže u Inu, i smatra da želi da je pretvori u beznačajan ogranak MOL-a.

Prilikom posete hrvatske državne delegacije SAD-u u martu ove godine, američki domaćini su, kako su preneli hrvatski portali, poručili vlastima u Zagrebu da reše problem s Mađarima oko Ine, kako Budimpešta ne bi prodala vlasnički udeo Rusima.

Inače, deoničari MOL-a su, kako je saopšteno danas, na glavnoj skupštini doneli odluku o isplati dividende u ukupnom iznosu od 60 milijardi forinti (oko 195,21 milion evra). Iz lanjske dobiti na ime redovne dividende biće isplaćeno 47 milijardi forinti, a na ime specijalne dividende 13 milijardi. Dividenda po deonici iznosila bi tako 570 forinti (otprilike 1,86 eura).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: