HDZ odustao od podvodnih tunela

Među velikim projektima koje će HDZ predstaviti na forumu “Investicioni potencijali Hrvatske“ ipak se neće naći projekat podvodnih tunela.

Region

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

17:51

Default images

U HDZ-u su, kaže Domagoj Ivan Milošević, svesni finansijskih ograničenja u državi i stoga moraju da postave prioritete, prenosi Tportal.hr.

Po svemu sudeći HDZ je zasad odustao o projekta podvodnih tunela, osim što je se na sutrašnjoj konferenciji posvećenoj investicijama samo ovlaš pomenut tunel Zadar - Ugljan. To se moglo zaključiti iz reči jednog od HDZ-ovih privrednih stratega Domagoja Ivana Miloševića.

“HDZ je duboko svestan problema u kojima se zemlja nalazi, za razliku od aktuelne Vlade. To znači da smo svesni i ograničenja u finansiranju, pa i nekih projekata o kojima će sutra biti govora, iako neće biti govora o podvodnim tunelima. Država ima vrlo ograničenu mogućnost finansiranja i treba se napregnuti i iznaći sredstva za sufinansiranje. Znamo koja su nam ograničenja i znaćemo da postavimo prioritete za Hrvatsku i sutra ćemo se orijentisati na to šta najbrže može da omogući privatnom sektoru da krene napred i promeni trend zapošljavanja“, kazao je Milošević na konferenciji za štampu.

Stoga će se HDZ sutra fokusirati na neke druge projekte za koje planiraju finansiranje iz evropskih fondova ili kroz privatni kapital.

“O nekim projektima govorimo zadnjih godinu i po dana, jedan od njih je i nizinska pruga. Napokon bi aktuelna Vlada trebalo da shvatiti da bez moderne nizinske pruge luka Rijeka ne može postati evropski konkurentna luka, a to stavlja Hrvatsku na kartu sveta. Tu je i luka Vukovar s obzirom na kanal Dunav - Sava. Kanal Dunav - Sava nije mala investicija, međutim ima dvojaku funkciju – s jedne strane govorimo o saobraćajnom povezivanju, ali s druge strane govorimo i da kanal mora da omogući da se desetine hiljada hektara navodnjavaju. Sutra će kolege govoriti o poljoprivredi, a moderne poljoprivrede nema bez hidromelioracije, i navodnjavanja i odvodnjavanja. Tu smo na samom evropskom dnu“, kazao je Milošević.

S obzirom na to da je Milošević govorio da će se HDZ fokusirati na projekte koji mogu što brže da omoguće privatnom sektoru da se pokrene, novinari su upitali koji su to, s obzirom na to da je teško poverovati da se taj cilj može ostvariti kroz nizinsku prugu.

“Za odgovor na to moramo sagledati svaki projekt ekonomski, a za to treba malo vremena. Svaki projekat zahteva ozbiljnu ekonomsku analizu da bi se razmotrilo ulazak u takvu investiciju“, kazao je predsednik HDZ-ovog Odbora za privredu Marko Kolaković.

Na sutrašnjoj konferenciji biće reči i o kratkoročnim merama u okviru panela na kojem će se govoriti zašto Hrvatska nije interesantna za investiranje, a govoritće se i o reformi državne administracije.

“Bez obzira, spojnici, tuneli, nespojnici, mi imamo generalno problem da smo izrazito zakomplikovali našu administraciju i naše procese, da smo ekstra regulisani i da se više retko ko lako snalazi u šumi propisa. Nema suvisle komunikacije socijalnih partnera, pogotovo poslodavaca i države“, poručio je Milošević.

S obzirom na to da su se nizinska pruga i projekat navodnjavanja spominjali i za vreme bivše HDZ-ove Vlade novinari su Miloševića upitali zašto se to tada nije realizovalo. Kako je objasnio, i tada je bilo ograničenja za finansiranje, a kao drugo, Hrvatska je u međuvremenu postala punopravna članica Evropske unije.

“Ključno je to što su završeni pregovori, i to ne samo zbog činjenice da nakon 1. jula Hrvatska ima pristup EU fondovima. Nismo više u situaciji da se isključivo grade auto-putevi na dugove, nego se, na primer, za železnice iz EU fondova može dobiti do 85 posto finansiranja. Drugo, danas smo punopravna članica EU i svaki taj projekat isključivo na dugi rok može biti isplativ s međunarodnim partnerima i nudi sasvim novu perspektivu za ulaganje i pokretanje privatnog sektora“, rekao je Milošević.

Na novinarsku opasku da HDZ uglavnom govori o projektima na dugi rok, a ne nudi rešenja za, npr. prekomerni deficit, Milošević je poručio kako to nije tačno.

“Aktuelna vlada preuzela je upravljanje državom nakon što smo dva kvartala ostvarili privredni rast i zatekla je državu sa završenim pregovorima s EU. Mi ćemo biti fenomen u istoriji Unije jer smo verovatno jedina zemlja kojoj su neposredno nakon ulaska rasle kamate, a padale investicije, drugde se dešavalo suprotno. Nije bilo ni jednog razloga da se 2014. hrvatska privreda i građani nalaze u situaciji u kojoj jesmo. To smo neprekidno govorili, da se povećanjem poreza i neprekidnim zavlačenjem ruke u džep građana, bez reformi, ne može ostvariti privredni rast. I to se danas dešava. Rešenje za prekomerni deficit isključivo je privredni rast, a za to je aktuelna vlada nesposobna“, zaključio je Milošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: