Splitska arena ide na doboš?

Splitska Spaladium Arena najverovatnije će biti prodata kako bi se namirili poverioci kompanije "Sportski grad TPN" koja upravlja tim objektom.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

12:43

Default images

Kako prenosi portal SEEbiz.eu, propala je predstečajna nagodba za splitsko preduzeće "Sportski grad TPN" koje je konzorcijum "Konstruktor inženjeringa", "Dalekovoda" i "Instituta građevinarstva Hrvatske" osnovao da bi 30 godina upravljao dvoranom Spaladium Arena, nakon čega bi taj objekat pripao Gradu Splitu.

To znači da bi nad "Sportskim gradom TPN" pred Trgovinskim sudom u Splitu uskoro trebalo da bude pokrenut stečajni postupak tokom kojeg bi Arena najverovatnije bila prodata zbog namirenja poverilaca kojima pomenuta kompanija duguje više od pola milijarde kuna, piše "Slobodna Dalmacija".

Kako je tom splitskom listu potvrdio Ivan Rude, poverenik predstečajne nagodbe "Sportskog grada TPN", nagodba je propala jer poverioci koji imaju 75 odsto glasova pred Fininim Nagodbenim većem u petak nisu prihvatili izmenjeni plan finansijskog restrukturiranja kompanije, ali ni produžetak roka od 30 dana za sklapanje predstečajne nagodbe, kako je to zatražila gradska uprava, jer su rokovi za završetak postupka već bili produženi za zakonski maksimalnih 90 dana.

"Grad Split bio je protiv predloženog plana, što je bilo dovoljno da glasanje ostalih poverilaca bude čista formalnost. Naime, prema modelu restrukturiranja kojim bi bio definisan odnos Grada, banaka i ulagača, Grad je držao 70 posto glasova", pojašnjava Rude.

Da je kojim slučajem nagodba bila prihvaćena, Grad bi do 2036. godine vraćao 53,5 miliona evra kredita bankama, preuzeo dugove prema poveriocima i održavao dvoranu. Prema proceni iz Banovine, u tom razdoblju bi se iz gradskog budžeta godišnje samo za dvoranu izdvajalo između 23,4 i 26 miliona kuna.

Rude kaže da Fina po pravilu nakon desetak dana od neuspešnog okončanja predstečajne nagodbe šalje nadležnom trgovinskom sudu predlog za otvaranje stečajnog postupka. Otvaranjem stečaja radnici zaposleni na održavanju i čuvanju Spaladium Arene trebalo bi da dobiju otkaze, a budući stečajni upravnik trebalo bi ponovno da ih zaposli, ali samo ako za njihov angažman bude novca.

"Grad bi potom trebalo da osigura između 150 i 200 hiljada kuna mesečno da bi se sistem držao pod kontrolom. Treba platiti komunalije, polisu osiguranja za Spaladium Arenu i zaposliti nekoliko ljudi koji bi čuvali i održavali objekat. Zamislite da pukne neka cev i nastane milionska šteta zbog izostanka nadzora. Grad bi trebalo da osigura taj novac kao potencijalni vlasnik, pa čak i samo zbog toga što je reč o objektu od javnog interesa kako dvorana ne bi postala nekakva ukleta kuća", naglašava Rude.

On tvrdi da se u stečaju ide na prodaju imovine kompanije, ali u slučaju "Sportskog grada TPN" složeno je pitanje šta sve čini njegovu imovinu, jer upravo to preduzeće ima upisano pravo izgradnje na rok od 30 godina na zemljištu na kojem se nalazi Arena.

"'Sportski grad TPN' ima izgrađen objekt, ali i dugove. Hoće li se s Arenom prodavati i pravo izgradnje na zemljištu? To je kompleksno pitanje, a upitno je i koliko bi vredila ta nekretnina bez prava građenja", kaže Rude.

Od prodaje imovine najpre bi se podmirile banke koje su naplatu kredita izdatih za izgradnju Spaladium Arene osigurale hipotekom. Ako bi nakon podmirenja banaka bilo viška novca, onda bi na red za naplatu svojih potraživanja došli radnici posrnule kompanije.

Budući da je Grad Split garant za te kredite, za povernika Rudu je upitno kako će se banke ponašati prema lokalnoj vlasti.

"To što je rezervni dužnik, Gradu može biti hendikep, ali i prednost. Grad bi trebalo da se izbori da postane vlasnik Arene kad već mora da plaća dugove. Smatram da je to jedina pametna solucija za Grad, jer ako narod plaća dugove, onda neka barem bude i vlasnik", ističe Ivan Rude, hrvatskoj javnosti poznat i kao donedavni stečajni upravnik brodogradilišta "Nauta Lamjana" na Ugljanu.

Spaladium Arena izgrađena je za Svetsko prvenstvo u rukometu koje se 2009. godine igralo u Hrvatsko. Tada je izgrađena i Arena Zagreb za koju se nedavno takođe govoroli da bi mogla da bude prodata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: