Oleg Deripaska tužio KAP

Bivši vlasnik KAP-a En plus grupa Olega Deripaske tužila je pred podgoričkim Privrednim sudom KAP i stečajnog upravnika kompanije Veselina Perišića.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

11:39

Default images

En plus grupa traži da sud odredi privremenu meru zabrane prodaje fabrike dok se otklone nepravilnosti nastale tokom stečajnog postupka.

Predstavnici En plus grupe su upozorili na urgentnost donošenja takve odluke, jer je postupak prodaje imovine KAP-a u toku, piše podgorički Dan. Pravni zastupnik grupe Marko Milanović objasnio je da se suština tužbe odnosi na radnje koje se dešavaju u stečaju, jer ta kompanija nije uspela da zaštiti prava u stečajnom postupku, pa je tužbu podnela kao stečajni poverilac zbog zaštite svojih interesa.

Milanović i njegov kolega Pavle Tripković naveli su da je En plus grupa u stečajnom postupku podnela deset prigovora, ali su svi bez izuzetka odbačeni, a stečajni sudija i predsednik Privrednog suda Dragan Rakočević ih je, prema rečima Milanovića, razmatrao tek posle dodatnih prigovora.

Tvrdi da je En plus grupa dobila odgovore na prigovor četiri meseca nakon podnošenja, umesto nakon pet dana, kako je predviđeno zakonom i naglašava da su neki postupci u vezi sa prigovorima okončani.

O svim prigovorima je odlučeno tek nakon što je podnet kontrolni zahtev Apelacionom sudu, rekao je Milanović i dodao da je stečajna uprava donela odluku o prodaji KAP-a i pored brojnih neregularnosti.

Advokat Tripković je ukazao da je odlukom o prodaji KAP-a osim Zakona o stečajnom postupku prekršen i Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškoj industriji, koji je na snazi.

"To je još jedan od dodatnih razloga zbog kojih parnični sud treba da razmatra tužbu u širem postupku, kako bi bilo sprečeno nezakonito postupanje prvotuženog i kako bi bili zaštićeni interesi poverilaca", rekao je Tripković.

Stečajni upravnik Perišić je naveo da je postupak prodaje imovine stečajnog dužnika uredjen Zakonom o stečaju kojim je, izmedju ostalog, propisano i da stečajni poverioci na svaku preduzetu radnju stečajnog upravnika mogu da podnesu prigovor stečajnom sudiji, koji odlučuje o prigovorima - što je i uradjeno.

Prema njegovim rečima, drugostepeni sud je odlučivao samo u slučaju kada je traženo izuzeće sudije i kada je postojao prigovor na sastav odbora poverilaca.

Prodaja još nije izvršena, tako da nismo prekršili odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarskometalurškoj industriji, iako je taj zakon u postupku ocene ustavnosti, naglasio je Perišić, pojašnjavajući da je Zakon o stečaju lex specijalis i da njime nije predvidjena mogućnost odredjivanja privremene mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: