Sve više kineskog meda u Hrvatskoj

Hrvatska je prošle godine uvezla čak 245 tona kineskog meda, piše Poslovni dnevnik.

Region

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

19:42

Default images

Uprkos proizvodnji od oko 7.000 tona meda, koja više nego zadovoljava domaće potrebe, Hrvatska je lani, ulaskom u Evropsku uniju, gotovo utrostručila uvoz meda u odnosu na 2012, dok se izvoz u poređenju sa 2009. godinom smanjio čak sedam puta.

Od 330 tona uvezenih u 2013, čak je 245 tona kineskog meda, dok je 2012. iz te zemlje uvezeno samo 40 tona.

Prosečna cena kineskog meda je 18 kuna po kilogramu (2,36 evra/kg) i od njega uvoznici prave mala pakovanja za ugostitelje, a završava i u trgovinskim lancima, gde je 150 odsto skuplji od domaćeg meda koji virovitički pčelari na kućnom pragu prodaju za 35 kuna, navodi portal.

I trgovci i ugostitelji znaju da tržište nerado prihvata kineski med, siromašan polenom, pa na deklaracijama sve češće piše da je reč o medu hrvatsko-kineskog ili EU-kineskog porekla, u srazmeri 80:20, upozoravaju iz Udruženja pčelara Pčelinjak.

Jačom kontrolom uvelo bi se više reda na tržištu, tvrde u ovom udruženju, i dodaju da zasad nisu obavezne kontrole meda koji se stavlja na tržište, jedino ako se posumnja u ispravnost, pa se pitaju koliko je u uvoznom medu teških metala i antibiotika.

Isti izvor navodi reči Željka Vrbosa, koji se nalazi na čelu Grupacije pčelara pri HGK u Virovitici, i koji je sa 3.000 košnica najveći hrvatski profesionalni pčelar, da Evropskoj uniji godišnje nedostaje čak 150 do 200 hiljada tona meda.

Vrbos ocenjuje da je to velika šansa za hrvatske pčelare, koji kvalitetni domaći med već izvoze za 39 kuna po kilogramu. Ali, umesto najmanje 1.500 tona, koliko se izvozilo pre pet-šest godina, prošle godine iz Hrvatske su izvezene samo 164 tone meda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: