Bez penzije zbog kućne elektrane

Slovenački penzioner Jože Praper, koji je na krov porodične kuće postavio solarnu mikroelektranu, dobio je rešenje kojim mu se oduzima penzija.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.03.2014.

12:50

Default images

On će morati da vrati primanja tokom poslednje tri godine koliko je proizvodio struju i njom zadovoljavao polovinu kućnih potreba.

Penzionisani elektroinženjer iz Vuzenice još se nada da će, kako kaže, "prevladati razum" i da se najavljena mera oduzimanja penzije neće dogoditi.

Praper tvrdi da ga niko nije obavestio da se vlasnici mini-elektrana zakonom tretiraju kao "mali preduzetnici", što je nespojivo sa statusom penzionera, prenosi Hina.

Solarnu elektranu, dodao je, želeo je da postavi kao prvi u svom kraju kako bi promovisao alternativne izvore energije.

Iako je proteklih godina na elektranu, koja mesečno proizvede struje za 100 evra, plaćao porez i doprinose penzija će mu biti oduzeta ukoliko na sudu ne dokaže da na nju ima pravo ili ako se u međuvremenu, kako je planirano, ne donese zakon koji bi proizvodnju energije iz obnovljivih izvora dopuštao i penzionerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: