Hrvatska u EU: Još dublja kriza

Austrijski dnevnik Prese objavio je analizu stanja u Hrvatskoj nakon ulaska u EU pod naslovom "Umesto rasta, još dublje u krizu“.

Region

Izvor: tportal.hr

Utorak, 11.02.2014.

14:30

Default images

"Serija loših vesti za Hrvatsku ne prestaje ni u novoj godini. Povećan broj nezaposlenih, veliki dugovi i dugoročno loša perspektiva pokazuju da se za klimavu novu članicu pristupanje Uniji još nije isplatilo“, konstatuje Prese u svom članku o stanju u Hrvatskoj naglašavajući da je naročito teška nezaposlenost među mladima - svaki drugi nema posao.

"Bez veselja i velikih očekivanja Hrvati su pristupili EU“ , piše list i dodaje kako se država nalazi već šestu godinu u privrednoj krizi, a ulazak u EU zasada je doneo samo produženje krize. U Hrvatskoj su izostale i velike strane investicije kakve su 2004. nakon ulaska u EU doživele Slovačka i Poljska, a otežan je izvoz na tržišta Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Investitori koji su hteli da posluju u Hrvatskoj odavno su tamo i došli, međutim mnogima se nije svidelo ono što su videli - samo promenom zakona ne može se boriti protiv korupcije i komplikovane birokratije“.

List ističe da se BDP od početka krize 2008. smanjio za 12% , a strane direktne investicije za čak 80% , pa se prognozira da bi najnovija članica EU tek ove godine mogla da zabeleži minimalan rast . No prognoza rasta smanjena je sa 1,3 odsto na 0,2 odsto .

Problematičan je i državni budžet zbog smanjenih poreskih prihoda , a EU je pokrenuo postupak EDP zbog prevelikog deficita Hrvatske . Na kraju se još ističe kako će se zbog punjuenja budžetske rupe rezati subvencije državnim firmama, povećati poreska presija, uzeti deo novca iz penzionog fonda i rezati zdravstvo i pomoć nezaposlenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: