Slovenija: Novi dug od 3,5 mlrd. $

Slovenija je na finansijskom tržištu prodale dve dolarske obveznice, zaduživši se za 3,5 milijarde dolara.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 11.02.2014.

13:57

Default images

Prodata je jedna petogodišnja obveznica uz kamatu od 4,275 odsto i obveznica s desetogodišnjim dospećem uz kamatu od 5,48 odsto, javljaju slovenački mediji.

Potražnja inostranih finansijskih investitora za slovenačkim državnim obveznicama iznosila je 16,4 milijarde dolara.

Nakon što se još prošle nedelje činilo da zbog promenjenih okolnosti na međunarodnom finansijskom tržištu od prodaje dve tranše dolarskih obveznica neće biti ništa, zaključivanje knjige narudžbi ocenjuje se kao uspeh ministra finansija, Uroša Čufera, tim pre što je sistemom "cross currency swap" kredit dobro osiguran od valutnog rizika, piše ljubljanski list Dnevnik.

Ministarstvo finansija potvrdilo je prodaju obveznica u iznosu od 3,5 milijardi dolara, odnosno tri milijarde evra.

Zbog veće raspoloživosti kreditnog kapitala u SAD, Slovenija je u poslednjih godinu i po na američkom tržištu prodala pet obveznica, a u Evropi samo jednu trogodišnju u iznosu od 1,5 milijardi evra i uz kamatnu stopu od 4,7 odsto.

S poslednjim zaduženjem, slovenački javni dug prešao je 75 odsto BDP-a, što je doduše manje od proseka država u evrozoni, ali znači i eskalaciju javnog duga koji se u poslednje tri godine udvostručio, a većina kredita koje će Slovenija uzeti ove godine odlazi za regulisanje starih finansijskih obaveza.

Do aprila ove godine vlada premijerke Alenke Bratušek mora da otplati 1,5 milijardi glavnice starih kredita, a u celoj godini 3,6 milijarde evra. Uz to, vlada mora da osigura sredstva za budžetski deficit koji ove godine iznosi 1,5 milijardi evra, kao i sredstva za kamate na kredite koji dostižu desetinu budžetskih prihoda, navodi Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: