Bugarska:Počela gradnja Južnog toka

Znak za početak izgradnje bugarskog dela gasovoda Južni tok dat je danas u Sofiji, preneo je Itar tas.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.10.2013.

14:25

Default images

Realizacija projekta počela je svečanom ceremonijom zavarivanja prvog spoja buduće kompresorske stanice u blizini sela Rasovo, na severo-zapadu Bugarske.

U Sofiji, u zgradi vlade, ceremoniju su u direktnom prenosu pratili bugarski premijer Plamen Orešarski, ministar ekonomije i energetike Bugarske Dragomir Stojnev, ministar energetike Rusije Aleksandr Novak i direktor Gasproma Aleksej Miler.

Nadzemni deo Južnog toka počinje upravo u Bugarskoj. U cilju realizacije evropskog kopnenog dela projekta, Rusija je potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Austrijom i Hrvatskom.

Ti sporazumi predviđaju izradu studije izvodljivosti za izgradnju Južnog toga na teritoriji svake od zemalja učesnica, kao i osnivanje zajedničkih preduzeća Gasproma i lokalnih energetskih kompanija ovlašćenih za realizaciju gasovoda.

Morski deo Južnog toka ići će po dnu Crnog mora od kompresorske stanice Ruskaja na ruskoj obali do obale Bugarske. Ukupna dužina crnomorskog dela biće oko 900 kilometara, a maksimalna dubina više od dva kilometra.

Partneri Gasproma za realizaciju morskog dela projekta su italijanski Eni, nemački Vinteršal (Wintershall) i francuski EDF.

Prve isporuke gasa planirane su za kraj 2015. godine, podseća Itar tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: