Protive se zaduženju BIH kod MMF-a

Ekonomski stručnjaci i predstavnici opozicije protive se novom kreditnom zaduženju BIH kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Region

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

13:35

Default images

Stručnjaci i opozicija ističu da se dug cele države u poslednjih pet godina učetverostručio i da preti rasprodaja njenih bogatstava, pišu BIH mediji.

Produženje kreditnog aranžmana BIH sa MMF-om, osam meseci pre isteka sadašnjeg, traže federalne vlasti što opozicija ocjenjuje pokušajem kupovanja socijalnog mira.

Zaduženjima se čini dugoročna šteta državi i budućim generacijama, ukazao je ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

"Doći će vreme, i to vrlo skoro, kada nećemo moći izvršavati obveze, a onda ćemo ih početi plaćati dobrima. To su elektroprivreda, zatim šume i voda i druga prirodna bogatstva, što se uostalom dogodilo sa ostalim zemljama koje su imale aranžmane sa MMF-om", rekao je Hasić.

On je podsetio je da je 2008. godine spoljni dug BiH iznosio 2,6 milijardi maraka, odnosno oko 1,3 milijardi evra, a da danas pet godina kasnije iznosi oko pet milijardi evra. To po Hasiću ukazuje da BiH teško može održati monetarnu stabilnost.

Poslanik opozicionog HDZ-a 1990. Srećko Boras oceno je da se radi o politikantskim potezima aktualne vlasti.

"Ne razmišljaju ni o jednom segmentu razvojnog dijela koji bi mogao pokrenuti proizvodnju i oživiti ekonomiju, već gledaju kako da kupe socijalni mir i popunjavanjem budžetskih rupa", rekao je Boras.

Vlasti Federacije BiH su uz sredstva dobijena u sklopu stand-baj aranžmana nekoliko puta izdavali obveznice kako bi pokušale pokriti deficit.

Vlasti BiH su se poslednjim stand-baj aranžmanom iz 2012. godine zadužile za oko 400 miliona evra. Sledeće godine, uz ovaj iznos, na naplatu stiže prva rata ranijeg stand baj aranžmana iz 2009. koji je odobren u iznosu od 1,2 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: