Koliko će HR zaraditi na nebu CG?

Od koncepta "pametne odbrane“ od Zagreba do Skoplja, koristi će najviše imati Hrvatska, pišu Novosti.

Region

Izvor: B92

Petak, 20.09.2013.

14:21

Default images

Ukoliko sporazum između vojnih ministarstava Crne Gore, Hrvatske, BiH i Makedonije, za nadzor vazdušnog prostora i zvanično postane overen, to će značiti da hrvatska vojna avijacija sa svojim "migovima“ preuzima glavnu ulogu u ovom projektu nazvanom "pametna odbrana“, uz delimičnu finansijsku podršku NATO, i da će štititi nebo od Zagreba, preko Podgorice do Skoplja.

Javnosti još nisu poznati svi detalji tog sporazuma, ali je gotovo sigurno da Hrvati pored svojih moćnih borbenih letilica neće dopustiti da njihov posao odrađuju crnogorski "supergalebovi G4“ i tu vrstu ljubavi oni će debelo naplatiti. Međutim, ono što se u četvrtak moglo čuti u Podgorici, doduše nezvanično, jeste da Crna Gora nije smela prepustiti svoj mali vazdušni prostor na kontrolu bilo kome.

"Da li će oni imati bazu u Crnoj Gori, niko za sada ne zna, jer to nisu mogli saznati ni Slovenci u svom slučaju kada su nebo poklonili na čuvanje Italijanima", komentariše profesor Radan Nikolić iz boračkog udruženja poslednjih ratova, koji je veoma upućen u ovu problematiku.

Pominje se nekoliko lokacija, a najčešće teren između Ulcinja i Bara. Ono što je sigurno jeste da će od "pametne odbrane“ najveći ćar izvući Hrvati.

"Ne mislite valjda da će oni iz sopstvenog budžeta plaćati ono što nama čine, korišćenje kerozina, upotrebu svojih letilica, eventualne kvarove? Slovence je ta vrsta zaštite godišnje stajala između 20 i 40 miliona evra! Možemo zamisliti koje pare će uzeti naše zapadne komšije "čuvajući“ nebo tri države u susedstvu", dodaje sagovornik Novosti..

Prilikom nedavne konferencije NATO o "pametnoj odbrani“ rečeno je da je njena prednost u tome što omogućava lakše prevazilaženje ekonomske krize u oblasti odbrambene politike i smanjivanja vojnih budžeta. Tada je crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić istakla da je ova vrsta odbrane posebno značajna za male države kakva je Crna Gora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: