BiH: Rudari zabarakadirani u jami

Šezdeset radnika Rudnika mrkog uglja (RMU) Đurđevik, kod Živinica u BiH, zabarikadirali su se u jami na oko 250 metara ispod zemlje.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.09.2013.

12:55

Default images

Rudari odbijaju da izađu, ali i da nastave rad dok se ne ispoštuju njihovi zahtevi.

Rudari su se samoinicijativno odlučili na taj korak, a predsednik Sindikalnog odbora RMU Đurđevik, Said Muhić, potvrdio je ovu informaciju, dodajući da rudari traže smenu Uprave RMU Đurđevik, prenosi Indikator.ba, pozivajući se na agenciju Anadolija.

Rudari takođe traže da odluka o imenovanju Asima Aljića za sekretara društva, a koji je do sada radio izvan tog rudnika, bude stavljena van snage.

Predstavnici rudara zameraju što je Aljić zaposlen u rudniku, a da nije ispoštovana odluka o prijemu radnika u neposrednu proizvodnju.

Najveći revolt kod rudara izazvala je odluka Uprave rudnika da ne uradi novi pravilnik o radu i ličnim dohocima, koji je bio donet na sastanku u Vladi BiH, i koji su potpislai predstavnici Vlade BiH, Elektroprivrede BiH (EPBiH) i sindikata rudnika FBiH.

Donošenjem ovog pravilnika, samtraju rudari, bila bi izvršena pravilnija podela finansijskih sredstava unutar samog rudnika, pa bi time na kraju u određenoj meri i plate bile povećane u neposrednoj proizvodnji.

Direktor RMU Đurđevik, Zijad Rahimić, nije davao izjave, ali je iz njegove kancelarije poručeno da će za medije govoriti tek pošto obavi razgovore sa rudarima i njihovim predstavnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: