Banke zaradile 42,2 milijarde $

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama u julu ove godine je smanjena na 7,4 posto, što je najmanje u poslednje četiri i po godine u toj zemlji.

Region

Izvor: seebiz.net

Nedelja, 01.09.2013.

14:23

Default images

Američka Federalna agencija za osiguranje depozita (FDIC) saopšila je da su američke banke u periodu april-jun ove godine zaradile više nego u istom periodu prošle godine, zbog znatno manjih gubitaka po osnovu loših zajmova, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Američki bankarski sektor je u drugom kvartalu ove godine zaradio 42,2 milijarde dolara, što je za 23 posto više u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Takođe, gubici američkih banaka po osnovu loših zajmova smanjeni su u drugom tromesečju na godišnjem nivou za 30,7 posto, odnosno na 14,2 milijarde dolara, što je najniži nivo u poslednjih šest godina.

FDIC navodi da je kreditiranje poraslo za jedan posto u odnosu na prvi kvartal, a veće kreditiranje podstiče potrošnju domaćinstava i preduzeća, omogućavajući otvaranje novih radnih mesta i brži ekonomski rast zemlje.

S druge strane, stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u julu ove godine je smanjena na 7,4 posto, što je najmanje u poslednje četiri i po godine u toj zemlji.

Prema Ministarstvu rada SAD-a, s 162.000 radnih mesta u julu, ukupna stopa nezaposlenosti pala je sa 7,6 posto, koliko je nezaposlenost iznosila u junu, na 7,4 posto.

U maju i junu ove godine otvoreno je 26.000 radnih mesta manje u odnosu na ranije planove.

S druge strane, prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine SAD-a, potrošači u toj zemlji su u junu najviše trošili u poslednja četiri meseca.

Naime, američki potrošači su u junu povećali potrošnju za 0,5 posto u odnosu na maj, kada je potrošnja, također, beležila trend rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: