Hrvati se plaše Er Srbije

Ulazak Etihada u srpski Jat ozbiljno će uzdrmati poziciju hrvatskog nacionalnog avioprevoznika Kroacija erlajnsa, ali i aerodroma Zagreb u regiji.

Region

Izvor: Veèernji list, SEEbiz

Četvrtak, 01.08.2013.

10:22

Default images

Kako piše zagrebački Večernji list, dok će Er Srbija uz pomoć arapskog kapitala povećavati svoju flotu i broj destinacija, Kroacija erlajns će zbog evropskih pravila o zaštiti tržišne konkurencije, zato što je primila državnu pomoć, morati da smanjiti broj aviona i broj destinacija, prenosi SEEbiz. eu.

Nakon što i službeno postane strateški partner srpskog nacionalnog avioprevoznika, Etihad će za 49 posto udela u srpsku nacionalnu aviokompaniju uložiti 100 miliona dolara i odmah promeniti ime JAT-a u Er Srbija .

Strateški partner iz Emirata flotu Er Srbija odmah će obogatiti s dva airbusa 319, a do kraja godine s još osam takvih aviona, piše Večernji list.

Er Srbija bi s novim avionima u svojoj floti trebala uvesti 14 novih destinacija u red letenja, a među tim novim destinacijama navode se Bejrut, Bukurešt, Kairo, Kijev, Ljubljana, Prag, Varna...

I dok će Air Serbia povećavati flotu i broj destinacija, Kroacija erlajns će ove zime verojatno prestati da leti iz Dubrovnika u Frankfurt, a mogao bi biti smanjen i broj letova iz Zagreba u Pariz.

"Kroacija erlajns prilagođava se tim zahtevima u skladu s mogućnostima, odnosno strukturom flote. Promene u redu letenja, pre svega, rezultat su provođenja programa restrukturiranja i nužne su kako bi se program proveo u zadanim rokovima i ostvarili postavljeni ciljevi", naveli su u toj kompaniji.

Na pitanje kako će se ulazak Etihada odraziti na njihovu tržišnu poziciju odgovaraju da ne komentarišu poslovne odluke drugih kompanija, zaključuje Večernji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: