Kakva Hrvatska ulazi u EU?

Kada 1. jula Hrvatska postane punopravna članica Evropske Unije sa 61 odsto od proseka BDP-a EU po stanovniku, naći će se pri samom dnu liste među članicama.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2013.

10:57

Default images

Takođe, postaće i zemlja s trećom najvišom stopom nezaposlenosti.

Prema podacima Eurostata, u trenutku ulaska u EU hrvatski BDP po stanovniku iznosi 61 odsto proseka dosadašnjih 27 članica unije, što Hrvatsku stavlja na samo dno liste, ispred Rumunije i Bugarske u kojima BDP po stanovniku iznosi 49 i 47 odsto proseka EU, prenosi Poslovni dnevnik.

Odmah ispred Hrvatske su Kipar (62 posto), pa Mađarska i Poljska (po 66 posto), a na samom čelu liste, s BDP-om po stanovniku od 271 posto proseka EU, nalazi se Luksemburg.

Podaci Eurostata pokazuju i da Hrvatska u EU ulazi kao zemlja s trećom najvišom stopom nezaposlenosti, koja je u aprilu u Uniji iznosila 11 posto, a u Hrvatskoj 18,1 odsto. Višu stopu od Hrvatske imale su samo Španija (26,2 odsto) i Grčka (26,1 odsto), dok je najbliže hrvatskoj stopi Portugalija - 17,3 posto.

Najnižu nezaposlenost u 2012. u EU imale su Austrija - 4,7 posto, Luksemburg (5,3 odsto), Nemačka (5,4 odsto) i Holandija (5,8 odsto). Istovremeno, Hrvatska je na začelju liste zemalja po stopi zaposlenosti, koja za EU iznosi 64,2 posto, a u Hrvatskoj 48,7 posto.

Jedan od retkih ekonomskih statističkih pokazatelja po kojem je Hrvatska blizu proseka EU je godišnja stopa inflacije, koja je u EU u maju ove godine bila 1,6 posto, a u Hrvatskoj 1,8 posto, koliko je zabeleženo i u Španiji, Slovačkoj i Mađarskoj.

U maju je u pet zemalja EU stopa inflacije bila viša nego u Hrvatskoj, dok su dve zemlje imale negativnu stopu - Letonija i Grčka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: