Hrvatski pasoš šansa za posao u EU

Nakon ulaska Hrvatske u EU hrvatskim radnicima će biti otvorena mogućnost slobodnog zapošljavanja u mnogim zemljama Unije.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2013.

12:13

Default images

Hrvatskim državljanima će u potrazi za poslom pomagati Evropska mreža zavoda za zapošljavanje (EURES).

Svaka od država Unije autonomno odlučuje kakav će režim zaposljavanja primeniti na hrvatske građane, a ograničenja su (do sada) uvele Belgija, Nemačka, Holandija, Austrija, Velika Britanija, Slovenija i Španija.

U tim zemljama, prenosi Hina, hrvatski radnici će se, kao i do sada, zaposljavati na osnovu bilateralnih sporazuma i kvota za izdavanje radne dozvole.

Zadržavanje režima radnih dozvola moguće je još dve, pet ili najviše sedam godina od ulaska Hrvatske u EU, 1. jula.

Deset zemalja već je potvrdilo da neće uvoditi ograničenja za

hrvatske radnike - Švedska, Rumunija, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litvanija, dok ostale još nisu donele konačnu odluku.

Za sve države koje ne uvedu ograničenje na snazi će biti slobodno kretanje i zapošljavanje hrvatskih radnika kojima će na raspolaganju biti informacije, saveti i pomoć EURES-a u traženju posla na evropskom nivou.

EURES okuplja ukupno 31 zemlju, a osim članica Unije tu su i

Norveška, Island, Lihtenštajn i Švajcarska.

Trenutno se u bazama EURES-a nalazi 1,3 miliona radnih mesta na nivou Evropske unije, 30.000 poslodavaca i milion biografija osoba koje su zainteresovane za rad na tom prostoru.

Hrvatski radnici će potrebne informacije moći da dobiju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i kod EURES savetnika, koji će biti smešteni u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: