Španija: Rampa za hrvatske radnike

Vlada Španije je odlučila da uvede prelazna ograničenja za hrvatske radnike nakon 1. jula - datuma ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

16:45

Default images

Agencija Hina prenosi saznanja iz španske ambasade u Zagrebu, prema kojima je ta mediteranska zemlja sedma država Unije koja je objavila ograničenja hrvatskim radnicima.

Pre nje, to su učinile Nemačka, Holandija, Austrija, Velika Britanija, Slovenija i Belgija.

Odluka o ograničenju doneta je zbog visoke nezaposlenosti u Španiji, koja iznosi 27 odsti odsto u opštoj populaciji, odnosno 52 odsto među mladima.

Do sada je deset zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja - Švedska, Rumunija, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litvanije, dok ostale još nisu donele konačnu odluku.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prelaznog perioda, u kojemu države članice Unije mogu da uvedu ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2".

To, praktično, znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dve godine države članice mogu nakon revizije produžiti za još tri, a uz opravdan razlog za dodatne dve godine.

Hrvatska ima pravo da uvede recipročne mere za one članice koje odluče da koriste tu mogućnost. Ista su pravila važila za sve nove članice koje su u Evropsku uniju ušle 2004. i 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: