Štednja bukvalno ubija ljude

Nova studija pokazuje da budžetska štednja ima razorne posledice na zdravlje, povećavajući stopu ubistava, depresije i infektivnih bolesti, piše Poslovni.hr.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2013.

14:17

Default images

Rezovi uzrokovani merama štednje u Španiji vode raspadu velikih delova zdravstvenog sistema i snažno štete zdravlju populacije, stoji u studiji Odelenja Evropskog javnog zdravstva Londonske Škole higijene i tropske medicine (LSHTM).

Kako Reuters prenosi, mere štednje mogle bi dovesti do spirale zdravstvenih problema i snažnom povećanju infektivnih bolesti kao što su tuberkuloza ili virusa AIDS-a. Studija citira 34 doktora i medicinskih sestara koji navode da će "kresanje budžeta ubiti ljude".

"U zadnjih pet godina, politike upravljanja krizom do sada su se fokusirale gotovo u celosti na ekonomske indikatore, dok naš dokument ukazuje na patnju ljudi koja proizlazi iz politike štednje", izjavio je Martin Meki, profesor LHSTM-a koji je vodio studiju. Vladama je najjednostavnije prvo rezati izdvajanja za socijalne i medicinske usluge.

Studija je objavljena u Britiš medikal žurnalu otkriva da su izdvajanja za zdravstvene i socijalne usluge iz španskog budžeta u 2012. smanjena oko 10 posto, i to u vreme povećanja potražnje za tim uslugama, pogotovo od strane starijih, nepokretnih i mentalno bolesnih osoba. Povećanje obolelih od infektivnih bolesti već je zabeležen u Grčkoj, a ostale prethodne studije sprovedene u Evropi i SAD-u pokazuju da budžetski rezovi imaju razorne posledice na zdravlje, povećavajući stopu ubistava, depresiju i infektivne bolesti uz smanjenje pristupa lekovima i nezi, što je vrlo opasna spirala koja naposletku snažno uteče i na ekonomiju zemlje koja se, ironično, želi spasiti upravo tim kresanjima budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: